test

Skandalozno visok najam: Dok cijene zakupa stanova u regionu padaju, u Podgorici i dalje bezobrazno visoke rente

I. Đoković

19/08/2023

08:57

Cijene najma stanova u Crnoj Gori rastu godinama, a prednjače Podgorica i primorske opštine. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, cijena rente u Podgorici ''skočila je u nebo'' zbog velikog priliva izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine i iako region bilježi cjenovni pad, u Glavnom gradu iznajmljivači i dalje drže bezobrazno visoke cijene.

Iako je i prije rata u Ukrajini, Podgorica uz primorje važila za najskuplji dio Crne Gore što se tiče najma stanova, agresijom Rusije na tu zemlju i prilivom izbjeglica iz ratom zahvaćenog područja, cijene rente su dostigle taj nivo, da se Podgorica po tome mogla upoređivati sa najskupljim destinacijama na svijetu.

Sa velikim prilivom izbjeglica iz Ukrajine, krenuo je i talas ruskih državljana, koji su uz već veliko prisustvo od ranije, preplavili crnogorsko primorje i Podgoricu, čime je potražnja za iznajmljivanjem stanova naglo skočila.

Kako je naglo skočila potražnja, tako su i naglo skočile i cijene. Vlasnici stanova koji su bili spremni za rentiranje su preko noći utrostručili cijene, tako iskoristivši veliki broj izbjeglica iz Ukrajine.

Rukovodeći se onom da je “Nekome rat – rat, a nekome je brat” rentirajući stanove po abnormalno visokim cijenama, iznajmljivači istih su doveli do potpunog šoka na tržištu nekretnina koji je i lokalno stanovništvo u potrazi za prostorom za život dovelo u tešku situaciju.

No, iako Crna Gora nije izolovan slučaj kad je u pitanju povećanje cijene najma stanova, za razliku od naše države region posljednjih mjesec, dva, bilježi značajan pad cijena i potražnje.

U Podgorici, nažalost taj trend još uvijek nije vidljiv te se za jednosoban stan mora izdvojiti u prosjeku 700 eura, a za dvosobne i preko 1.000 eura.

Ove cijene su uglavnom na snazi u dijelu grada preko Morače, City Kvarta, Central Point i dio kod Capital Plaze.

Ovako bezobrazno visoke cijene ostavljaju pitanje kako lokalno stanovništvo da se izbori sa toliko visoko rentom, imajući u vidu činjenicu da je prosječna crnogorska plata 720 eura.

I dok građani Podgorice i dalje moraju da se nose sa glavoboljom oko visoke rente stana, prema pisanju portala Mondo, građani Beograda konačno mogu da odahnu.

Kako piše taj portal većina kirija po Beogradu konačno su počele da padaju. Nakon “buma” tokom jeseni i zime 2022. godine kada su bile basnoslovne, ponovo su stanovi u centru ispod 300 eura na mjesečnom nivou, a to je bilo nemoguće naći do skoro.

Mondo izdvaja da se na beogradskoj opštini Zvezdara kod Cvetkove pijace, vlasnik izdaje garsonjeru od 24 kvadrata za 200 eura. Na opštini Vračar, blizu Hrama Svetog Save, moguće je iznajmiti stan od 30 kvadrata za 220 evra. Na istoj opštini, u ulici Alekse Nenadovića, garsonjeru od 20 kvadrata stanodavac daje u najam za 250 evra.

Po cijeni od 250 eura moguće je iznajmiti i stan od 25 kvadrata u ulici Dimitrija Tucovića. Jednosoban stan, odnosno garsonjeru od 28 kvadrata kod Zvezdarske šume, moguće je iznajmiti za 260 eura. Kod spomenika Stefanu Nemanji u Savamali, stan od 25 kvadrata vlasnik izdaje za 300 eura.

Nažalost, naznaka da će ovaj tend zahvatiti Podgoricu i crnogorsko primorje nema, pa građanim jedino preostaje da zamišljalu da žive u Londonu ili Singapuru, jer ih cijene najma stanova neodoljivo podsjećaju na svjetske metropole.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Lilly

19 Aug. at 08:48

Zaista bezobrazno …stanove u 80%slucajeva iznajmljuju ljudi koji su slabijeg imovinskog stanja zamuslite stan od 500,600 i vise eura …treba da Sekretarijati za prostorno planiranje predlozi mjere kako bi se zaustavilo ovo ludilo od cijena …