Izvor:Pobjeda

Slaba zaštita mora od izlivanja nafte

Crna Gora ima ograničene kapacitete za zaštitu mora od iznenadnih zagađenja, pa je potrebno da država sprovede dodatne i djelotvornije mjere, utvrdila je Državna revizorska institucija.

DRI je izvršila paralelnu reviziju „Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru“, u saradnji sa kojegama iz Albanije, BiH, Hrvatske, Italije i Slovenije. Oni su, od novembra 2019. do juna ove godine, pregledali regulativu i dokumentaciju koja se odnosi na aktivnosti i dužnosti nadležnih institucija za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje posljedica iznenadnog zagađenja Jadrana.

Preporuke ignorisane

DRI je konstatovala da, nakon devet godina od izrade Nacionalnog akcionog plana, nije uspostavljen adekvatan sistem za reagovanje na iznenadno zagađenje većeg obima.

” Nije usvoijen revidirani plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata iz 2011. godine, niti uspostavljena odgovarajuća koordinacija između svih učesnika. Nije potpisan nijedan regionalni sporazum za zajedničku reakciju, nisu ratifikovane neophodne konvencije i nijesu ispunjene sve obaveze iz već ratifikovanih”, navodi se u izvještaju revizora Blaža Savkovića i Jadranke Delibašić.

Ukazano je da nijesu realizovane sve preporuke i mjere iz „Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja Programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore na životnu sredinu“, kao i da Direktiva 2013/30/EU o sigurnosti naftnih i plinskih djelatnosti na moru nije implementirana u crnogorsko zakonodavstvo.

DRI preporučuje Vladi da u cilju jačanja saradnje u zaštiti Jadranskog mora, kao zajedničkog prirodnog nasljeđa ovih zemalja, uspostavi stalni odbor ili platformu za razmjenu informacija i iskustva, kao i za razvoj zajedničkih ekoloških projekata usmjerenih na prevenciju, sprečavanje i upravljanje odgovorima u slučaju zagađenja.

Visok rizik

Nakon sprovedenih revizija u zemljama regiona, vrhovne revizorske institucije (VRI) su se složile u pogledu hitnosti mjera koje vlade moraju da usvoje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Traga se za napadačem koji je ubio vozača autobusa...

On je praktično napravio zasjedu i pucao u autobus koji je prevozio đake. Vozač...

Mišo Kovač ima upalu pluća, zdravstveno stanje legendarnog pjevača...

Mišo je prije tri dana imao visoku temperaturu, no tek je preksinoć po...

Vlahović: Otkriti ko se u Crnoj Gori bavi krađom...

''Kao neko ko se godinama bavi zaštitom životinja, ne mogu da zažmurim na sve češće glasine da...

Podgoričanka novac za svadbu poklonila u humanitarne svrhe

Ona i suprug su, kako kaže, shvatili da u Americi razmišljaju o ekstra luksuzu dok neki u...

EPCG Solar-gradnja traži agente za terensku prezentaciju, plata 200...

Izvršioci se traže za opštine: Podgorica – 16, Danilovgrad – dva, Cetinje –...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare