Smanjen privredni rast u zemljama zapadnog Balkana uprkos otvaranju novih radnih mjesta

Privredni rast u zemljama zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji, i Srbiji – je u 2017. smanjen, uprkos otvaranju 190.000 novih radnih mjesta, u prvih devet mjeseci te godine.

Prema posljednjem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan, pod nazivom Ranjivost usporava rast, rast BDP-a u regiji se smanjio sa 3,1 procenat u 2016., na procijenjenih 2,4 procenta u 2017., nakon oštre zime i manjih investicija. Prognozira se da će se rast oporaviti na 3,2 procenta u 2018. i 3,5 procenata u 2019.  

“Trend kojeg zapažamo u regiji je pozitivan,” kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, “sve više ljudi nalazi posao i plate polagano rastu. Međutim, rast je osjetljiv na domaće i vanjske šokove, što potvrđuje usporavanje rasta u 2107. Jači rast, kojeg prognoziramo za naredne godine, će zavisiti od donošenja odgovarajućeg seta politika i propisa za smanjenje osjetljivosti na šokove i podržavanje rasta”, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije SB.

Naročito hladna zima je dovela do većeg uvoza energije, za velike infrastrukturne projekte je trebalo više opreme iz inostranstva, a i uvezeno je više robe zbog veće potrošnje – što je rezultiralo određenom revizijom na niže procjene rasta za 2017. u odnosu na prethodnu prognozu, sa 2,6 procenata na 2,4 procenta.

Rast BDP-a između 3 i 4,4 procenta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Crnoj Gori je potkopan neostvarivanjem rasta u BJR Makedoniji i rastom od samo 1,9 procenata u Srbiji – najvećoj ekonomiji u regiji. Sveukupan izgled je pozitivan, kako se rast u Srbiji i Makedoniji oporavlja od sadašnjih šokova, Bosna i Hercegovina i Kosovo povećavaju investicije, dok se rast u Albaniji i Crnoj Gori smanjuje zbog završetka velikih investicionih projekata, a u Crnoj Gori se nastavlja toliko potrebna fiskalna konsolidacija.

Zaposlenost – naročito u veleprodaji i maloprodaji – raste u regiji, uz povećanje broja radnih mjesta u svih šest zemalja u 2017. Prosječna stopa zaposlenosti na zapadnom Balkanu se kontinuirano povećava, dostižući 42,6 procenta u septembru 2017.

Nezaposlenost je u regiji bila 5,6 procenta niža u odnosu na prethodnu godinu, a nezaposlenost mladih je smanjena sa 37,5 procenta u 2016. na 31,5 procenata u 2017.

Međutim, prema izvještaju, dinamika otvaranja radnih mjesta se usporava, uz smanjenje stope rasta zaposlenosti na godišnjem nivou sa 5,4, procenta u 2016. na 3,2 procenta u septembru 2017.

Za povećanje otvaranja radnih mjesta i poticanje održivog rasta u srednjoročnom periodu, izvještaj navodi potrebu za odlučnim strukturalnim reformama.

Šokovi uzrokovani vremenskim uslovima, kao što su oštre zime ili neočekivane prirodne nepogode, kao i osjetljivosti specifične za pojedinu zemlju, kao što je politička neizvjesnost, i dalje predstavljaju prijetnju rastu u regiji. Zemlje se mogu boriti protiv tih osjetljivosti provođenjem reformi za razvoj privatnog sektora i smanjenje barijera za učestvovanje radne snage.

Politike koje jačaju i fizički i ljudski kapital, povećavaju zaposlenost i dovode do unaprjeđenja tržišnih institucija mogu istovremeno povećati potencijal zemalja u regiji za rast i smanjiti nejednakosti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare