Spajić: Država plaća sve obaveze za ugovorene projekte, rekordni kapitalni budžet za 2022.

Država ima novca za sve projekte predviđene ovogodišnjim kapitalnim budžetom, čija je realizacija u toku, i biće izmirene sve obaveze, a očekujemo ubrzane radove na svim gradilištima, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjem sastanku sa predstavnicima najvećih izvođača radova, Uprave za javne radove (UJR) i Uprave za saobraćaj.

Ministar je naglasio da je, osim predviđenog kapitalnim budžetom za ovu godinu, planirano da se ostatak isplati početkom iduće godine, u skladu sa izvršenim ugovorenim obavezama.

On je ukazao i da su dodatna sredstva obezbijeđena uštedama i prihodima od odlične ljetnje turističke sezone, što će biti usmjereno na kapitalne projekte.

Učesnicima sastanka, koji su o dosadašnjem radu informisali Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), saopšteno je da se za iduću godinu planira rekordni kapitalni budžet, izuzimajući sredstva za auto-put, da bi se pokrenuo i veliki broj novih razvojnih projekata.

Ministar Spajić je naglasio da će Crna Gora biti veliko gradilište, naglašavajući značaj kapitalnog budžeta za ekonomski razvoj države.

“Zatekli smo neravnomjerni razvoj države i ulaganja sa velikom disproporcijom po opštinama. Takva praksa bivše vlasti će se mijenjati”, naglasio je Spajić.

Posebna pažnja biće usmjerena na kompanije sa kojima država ima ugovore, a naglašena je obaveza poštovanja dinamike i kvaliteta izvođenja radova.

Ministar Spajić je poručio da Vlada neće tolerisati, već sankcionisati neizvršavanje ugovorenih obaveza, zbog čega dolazi do zastoja u dinamici radova i neadekvatnog kvaliteta realizacije projekata.

Predočena je i mogućnost formiranja crne liste ponuđača za učešće na državnim tenderima u odnosu na način izvršavanja ugovorenih obaveza, plaćanja obaveza državi i zaposlenima (puni porezi i doprinosi), kao i na to da računi kompanija nijesu bili u blokadi duže od godinu.

Na sastanku su zadužene Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj da sa svim izvođačima radova organizuju posebne sastanke o eventualnim otvorenim pitanjima, dinamici i načinu izmirivanja obaveza, kao i sa projektantima i predstavnicima nadzora, te da do ponedjeljka informišu MFSS o svim preduzetim aktivnostima.

Predstavnici izvođača radova su izrazili veliko zadovoljstvo današnjim sastankom, koji je organizovan u cilju praćenja isplate ugovorenih obaveza, kao i u susret predlaganju novih razvojnih projekata za kapitalni budžet za 2022. godinu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović brzopotezno postavio nove otpravnike poslova čim je preuzeo...

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

Cerović silom „čuva izbornu volju Šavničana“, a sam je...

Nosilac izborne liste „Za budućnost Šavnika“ Gavrilo Cerović koji je u neđelju najavio da će prekidati glasanje...

Popović Petrić negira da se sveti direktoru: Jokić krio...

Predsjednica Odbora direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Natalija Popović Petrić kazala je za "Dan" da oštro demantuje tvrdnju...

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri...

Dritan ekspres

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare