test

Spajić: Zaduženje nepotrebno, deficit nikad niži

Standard

27/05/2022

07:20

Nakon usvojenog tehničkog budžeta, Vlada planira da pred Parlament izađe i sa suštinskim za kraj jula. Bivši ministar finansija Milojko Spajić kaže da nakon onoga što su ostavili iza sebe nije potrebno ni razmišljati o suštinskom rebalansu, ali ni o novom zaduženju. U prilog tome, kaže Spajić, stoje brojke koje je aktuelni Aleksandar Damjanović objavio za prvi kvartal.



– Da govore činjenice, Minstarstvo finansija je objavilo oficijalne podatke, deficit od 0,7 odsto za četiri mjeseca, tri odsto prošle godine – navodi Spajić.

I dok Damjanović najavaljuje novo zaduženje kako bismo pregurali godinu, Spajić tvrdi da ni to nije potrebno.

– Za prva četiri mjeseca prihoda 70 miliona više nego što smo planirali, ne vidim potrebu za suštinskim rebalansom i dodatnim zaduživanjem, ako se sjećate mi smo u zakonu u budžetu rekli da ćemo se zadužiti 70 miliona na za amandmane većine i nema potrebe za rebalansom i za zaduživanjem – kaže Spajić.

Najavu za zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda, Spajić ocjenjuje kao najlakši potez, za koji, kaže, nije potreban poseban angažman.

– Znate šta će MMF da traži? Smanjenje plata i penzija, da deficit dobro stoji 0,7 posto, istorijski minimum. Nikad tako nizak deficit nismo imali u istoriji – napominje Spajić.

Upravo je deficit prije dva dana bio sporan na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

– Oni mogu da ga predstavljaju kako hoće, brojke su za nama – deficit 76 posto manji od planiranog, nismo ga planirali prije 10 godina, nego prije 5-6 mjeseci, prihodi su dobri – ističe Spajić.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić

Ostavite komentar

Komentari (0)