Spetljali se na Smokovcu, ali “raspetljavaju” prve metre kolovoza

Most Moračica najzahtjevniji objekat na prioritetnoj dionici

Na projekat vijeka, kako nazivaju gradnju auto-puta u Crnoj Gori, bačena je ružna slika zbog propusta sa petljom Smokovac, koja je izostavljena iz idejnog projekta. Međutim, dok se ne nađe adekvatno rješenje za pomenutu petlju, na ostalim dijelovima prioritetne dionice radi se “punom parom”.

Prema izvještaju o stanju na auto-putu, u koji je portal “Standard” imao uvid, radovi se intenzivno odvijaju na cijeloj dionici, odnosno od ukupno 16 tunela radovi na iskopu, primarnoj podgradi i sekundarnoj oblozi se izvode na 13 tunela. Zaključno sa krajem septembra 2017. godine, izvršen je iskop i primarna podgrada u dužini od 16,9 km što od ukupne dužine iskopa svih tunela iznosiskoro 50 odsto. Radovi na probijanju su završeni na dva tunela.

U tunelu Jabučki Krš probijene su obije cijevi, a u tunelu Klopot za sada je probijena lijeva cijev, dok se proboj desne cijevi uskoro očekuje. Na ostala tri tunela izvode se radovi na predusjecima i pripremama za iskop.

U 2017. godini očekuje se i proboj tunela Mrke i Vilac.

Na samoj trasi auto-puta, bez priključnih rampi petlji i nadvožnjaka, projektovano je 20 mostova, ukupne dužine 6,1 kilometar. Radovi se intenzivno izvode na osam mostova, čija je ukupna dužina 2,7 km, odnosno u toku su radovi na 44 odsto mostova. Trenutno se grade mostovi Gornje Mrke, Moračica, Suvovara, Pajkov vir, Jabuka, Preslo, Uvač 1 i Uvač 4.

Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom Izvođača. Most Moračica ima pet stubova i dva oporca. Dužina mosta je 960 metara, a ukupna širina 23,4 metara. Visina najvišegstuba iznosi 180 m, zajedno sa temljem i konstrukcijom. Maksimalni raspon među stubovima je 190 metara. U ovom trenutku je završeno 87 odsto radova na stubovima mosta, a stub P2 čija je visina 150 metara u potpunosti je završen, dok se završetak ostalih stubova očekuje do kraja oktobra, nakon čega će početi izgradnja rasponske konstrukcije.

Do sada je izdato 17 od ukupno 19 građevinskih dozvola.

Prema preliminarnim podacima Izvođača radova, kineske kompanije CRBC, vrijednost radova koja je do sada povjerena podizvođačima je 34,35 odsto, od čega u ugovorenu kvotu ulazi 29,24 odsto. Dakle, oko 250 miliona eura ostaje u finansijskim tokovima naše države, što će povratno dati dodatni pozitivni impuls privrednim tokovima u Crnoj Gori.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u svojstvu Investitora do sada izdalo 74 prethodne saglasnosti za angažovanje podizvođača, a kojima je obuhvaćeno 92 preduzeća. Od ovog broja, 77 preduzeća je iz Crne Gore.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Izvođača radova, na projektu bilo je angažovano 2.847 radnika od čega 1.026 domaćih radnika.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

OO BS Pljevlja: Pozivamo Vladu da hitno reaguje i...

“Priča o evropeizaciji, multietičnosti, antifašizmu, danas je pala na ispitu upravo u gradu koji se s ponosom...

Perović: Temeljni ugovor veleizdajnički akt, Đukanović nije izgubio izbore...

"Tim Temeljnim ugovorom Srpska pravoslavna crkva, okupatorska, dobila je pravni dokument koji je predan odmah (Aleksandru) Vučiću....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare