Srzentić: Ispunićemo ambicioznu listu koraka u cilju proširenja PayPal usluga

Crna Gora je, zahvaljujući digitalnoj viziji, agendi i uloženim naporima na polju digitalne transformacije, dobila snažnu podršku PayPal-a na putu proširenja PayPal usluga, a i u narednom periodu biće ispunjena jasna i ambiciozna lista koraka, koji su neophodni u daljem procesu, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Srzentić se, tokom boravka u Vašingtonu, sastala sa potpredsjednikom PayPal-a Richardom Nashom zaduženim za globalne odnose sa vladama, a sa njim je razgovarala o daljim koracima Crne Gore na putu proširenja PayPal usluga i stvaranja strateškog partnerstva sa tom američkom kompanijom za onlajn plaćanje.

– Ohrabreni našom digitalnom vizijom, naporima koje ulažemo na polju digitalne transformacije, jačanja poslovnog ambijenta, a sa posebnom pažnjom na osnaživanje malih biznisa, preduzetnica i preduzetnika, kao i IT zajednice, dobili smo snažnu podršku PayPal lidera na našem daljem putu proširenja PayPal usluga. Predstoji nam dalja intenzivna komunikacija i saradnja sa PayPal timovima i nastavljamo da, u taj proces, ulažemo još veće napore – saopštila je Srzentić.

Ona je na sastanku predstavila digitalnu agendu Crne Gore, planirane aktivnosti u okviru afirmisanja lokalnih biznisa, osnaživanja preduzetnika i preduzetnica, IT zajednice, a čije širenje portfolija, naplata usluga i otvaranje ka inostranstvu u velikoj mjeri zavise upravo od PayPal servisa.

Potpredsjednik PayPal-a, Richard Nash, potvrdio je da se Crna Gora nalazi na njihovoj mapi za dalje širenje PayPal usluga i da je dodatno ohrabren uloženim naporima i svim postignutim do sada.

– Posebno sam ohrabren činjenicom da uvođenjem PayPal usluga u punom kapacitetu želite riješiti izazove u plaćanju i poslovanju malih biznisa, osnažiti preduzetnike i preduzetnice, IT zajednicu. Ohrabren sam svim što sam čuo na sastanku, i Crna Gora će imati moju i snažnu podršku PayPal timova na daljem putu u dijelu proširenja PayPal usluga – poručio je Nash.

Potvrdio je da je konkurencija za proširenjem usluga velika, posebno usljed Covid-19 pandemije i da se na listi čekanja za proširenje usluga nalazi više od 50 odsto zemalja članica PayPal sistema, koje su u istoj poziciji kao i Crna Gora.

Srzentić je poručila da je bilo izuzetno važno da Nash vidi da Crna Gora ima ambicioznu digitalnu agendu, da se promjene pokreću sa vrha i da ima lidere koji nastoje da još više otvore zemlju ka svijetu, da je učine raznovrsnijom, inkluzivnijom i pristupačnijom.

– Kako je Nash potvrdio na sastanku, u prilog Crnoj Gori, na putu proširenja PayPal usluga, ide i to što je zemlja već uložila napore na putu evropskih integracija u dijelu usklađivanja sa tehnološkim, IT standardima i normativom zemalja u Evropskoj uniji, zbog čega je dodatno pokazao volju i želju da nam sa evropskim timom PayPal-a u Luksemburgu bude podrška na putu ispunjavanja svih daljih koraka – pojasnila je Srzentić.

Istakla je da postoji jasna i ambiciozna lista koraka koji se moraju ispuniti u daljoj komunikaciji sa PayPal timom, odgovori koji se u saradnji sa ostalim resorima i Centralnom bankom Crne Gore moraju obezbijediti, “ali ohrabreni smo svim što smo čuli od lidera PayPal-a i nastavljamo da ulažemo napore da proces proširenja PayPal usluga finalizujemo do kraja”.

Naglasila je da je zajednička misija da se osnaže i podrže mali biznisi, da svi, a posebno osjetljive grupe korisnika imaju pristup praktičnim i sigurnim finansijskim elektronskim servisima. To je tačka susreta naše i vizije PayPal-a, zbog čega je ova kompanija dodatno zainteresovana da nas svojim servisima podrži i pomogne na tom putu.

– Upravljanje podacima, planirane aktivnosti u dijelu interoperabilnosti, jačanje ICT sektora, kao i napori na polju sajber bezbjednosti ohrabrujući su signali za sve buduće investitore i ICT kompanije koje dolaze u Crnu Goru i pokazatelj da smo privlačna i strateški značajna destinacija za ulaganje i širenje portfolija usluga. Ono što je bilo važno i u komunikaciji sa PayPal-om, ali i sa drugim globalnim kompanijama, su dosadašnja postignuća Crne Gore na polju evropskih integracija, usklađivanja sa EU praksama i standardima, digitalna agenda Crne Gore, kao i strategije digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, koji pokazuju naš posvećen i sistemski pristup na jačanju poslovnog ambijenta i daljeg širenja digitalnog ekosistema – zaključila je Srzentić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 13 stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će biti slab do umjeren promjenljivog smjera,...

Španija plaća mladima da se isele iz roditeljskih domova

Ministarka urbanog planiranja Rakel Sančez na konferenciji za medije izjavila da će od ovoga mjeseca Španci mlađi...

Mandić: Krivokapić i Abazović od grljenja stigli do niskih...

Mandić je za TV Prva kazao da su jučerašnja konferencija za štampu vicepremijera Abazovića i današnje obraćanje...

Holandija i Island rivali “lavova” u glavnoj fazi

Poslije Slovačke, ispao je i drugi domaćin, pa ,,lavovi“ neće imati priliku da igraju s Mađarskom pred...

Novi skandal u najavi: Knežević kaže da je o...

Knežević se uključio u emisiju TVCG u kojoj se razgovara o krizi u toj zdravstvenoj ustanovi, navodeći...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare