Izvor:Pobjeda

Srzentić: Priča o PayPalu zatvorena, potpunu uslugu pružaće druga kompanija

Pitanje proširivanja saradnje sa PayPalom je zatvoreno, a u toku su pregovori sa drugom kompanijom koja će našim građanima i privredi omogućiti potpunu uslugu onlajn plaćanja, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić u intervjuu za Pobjedu.

“Na početku rada Vlade prepoznali smo ovo pitanje kao biznis barijeru i pitanje proširivanja saradnje sa PayPalom je zatvoreno. Sa kolegama iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva ekonomskog razvoja ušli smo u pregovore sa drugom kompanijom koja će našim građanima i privredi omogućiti potpunu uslugu onlajn plaćanja. Imajući u vidu da razgovori još traju i zbog povjerljivosti informacija tokom samih pregovora, ne možemo u ovom trenutku otkrivati više informacija”, navodi Srzentić.

Ona je kazala i da je u okviru projekta koji naša zemlja realizuje sa UNDP-jem, a uz podršku EU, napravljena lista od deset prioritetnih novih elektronskih servisa koji su prepoznati kao važni za građane i privredu, kao i da će te usluge zavisiti od institucija i njihove spremnosti da ih realizuju.

“Kao jednu od usluga koju je potrebno razviti u narednom periodu prepoznali smo uslugu e-Upisa na fakultete, elektronsku prijavu za identifikacione dokumente i pasoše, kao i pružanje proaktivnih informacija o isteku dokumenata, omogućavanje građanima da se prijave za novu vozačku dozvolu elektronski, kao i dobijanje informacije o isteku iste, elektronsku registraciju vozila, eZapošaljavanje, eIspit – omogućavanje građanima da sve vrste ispita prijave elektronski, elektronska registracija rođenja i smrti, elektronska prijava vjenčanja”, navodi Srzentić.

Kada je u pitanju biznis sektor, pokušaće, kaže, da realizujeu elektronsku prijavu zaposlenih, dalji razvoj elektronske registracije preduzeća…

“Sve ove usluge će se realizovati sa nadležnim institucijama, prije svega, kroz detaljnu analizu procesa i prepoznavanja eventualnih barijera u normativnom dijelu. Sve usluge zavise od institucija i njihove spremnosti da ih realizuju, a Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija radi na prepoznavanju prioritetnih i važnih usluga, kao i infrastrukturnom kreiranju ambijenta koji će poboljšati uvezanost i interoperabilnost sistema, kako bi digitalno putovanje u bilo kom procesu za građane i građanke bilo u potpunosti svrsishodno”, navodi Srzentić.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kaže ona, kontinuirano radi na razvoju novih elektronskih servisa i digitalnih alata.

“Razvili smo web aplikaciju eFaktura koja nudi besplatan servis za fiskalizaciju bezgotovinskih faktura. Trenutno je u testnoj fazi razvoja i biće namijenjena malim privrednicima i preduzetnicima. Takođe, razvili smo web platformu ObavijestiMe koja će doprinijeti boljoj i efikasnijoj komunikaciji javnih institucija sa građanima. SMS porukom ili e-mailom građani će biti obaviješteni o brojnim servisnim informacijama u organima državne uprave ili lokalnim samoupravama, statusima transakcija, javnim pozivima i ostalim informacijama”, kazala je Srzentić.

Pokrenuli su portal e-Firma na kojem je omogućena onlajn registracija privrednih društava, a postojećim firmama omogućeno je da onlajn podnose i dobijaju zahtjeve za potvrde u CRPS-u i Upravi javnih prihoda.

“Radimo na razvoju web platforme IskorisTIprilike koja će biti interna poslovna mreža za državne službenike i koja će doprinijeti usavršavanju znanja službenika i njihovom karijernom razvoju”, navodi Srzentić.

Često su građani u situaciji da budu „kuriri“ državi, da nose dokument jedne državne institucije u drugu instituciju – kao npr. između Poreske uprave i Fonda PIO i sl. Novom strategijom reforme javne uprave prepoznaće se, kaže ministarka, i unapređenje ovog procesa, odnosno osnaživanje i veća upotreba Jedinstvenog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka, kako bi Zakon o upravom postupku i Zakon o elektronskoj upotrebi zaživjeli u punom smislu.

“Naime, oba zakona definišu dostavljanje dokumenata, odnosno elektronsku razmjenu podataka po službenoj dužnosti, kako bi građani bili oslobođeni traženja različitih potvrda i podataka koje javna administracija već ima. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kontinuirano inicira uključivanje i povezivanje svih registara kao i kreiranje e-Usluga kod drugih institucija”, navodi Srzentić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Smijenjeni načelnici u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju

Naime, novi načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić prvo je smijenio Miloša Vučinića, načelnika Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije i na...

Utvrdili kršenje zakona u šest slučajeva, podnose prekršajne prijave

Tokom predizborne kampanje za izbore u Herceg Novom, koji će biti održani za dva dana, predstavnici nove...

Vakcinacija Fajzerovom vakcinom u Vojno-medicinskom centru: Samo za specifične...

Prvi kontingent od 2.340 doza koji je stigao u utorak je namijenjen zdravstvenim radnicima. Fajzerovu vakcinu će...

Kotoraninu četiri mjeseca zatvora zbog zelenaštva

Presudom koja je saopštena juče njemu je izrečena i novčana kazna u iznosu od dvije i po...

EPCG da spriječi gašenje Termoelektrane Pljevlja

Sekretarijat Energetske zajednice je 20. aprila MKI poslao uvodno pismo i time pokrenuo postupak za rješavanje sporova...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Ab_Ovo
Ab_Ovo
04/05/2021•07:57 07:57

Nova vlast mora sve bass mora da porussi sto je prethodna mukotrpno sagradila Da bi se neko ugradio u €€€€ u nivosklooljeni aranzman!
Pey Pal je najbolje osiguranje novcanih transakcija s inostranstvom u slucaju neisporuke robe!