Standard saznaje: Najduži tunel budućeg auto-puta biće probijen do aprila

Tunel Vjeternik, jedan od najzahtjevnijih objekata na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, biće probijen do aprila ove godine, potvrđeno je portalu Standard iz više izvora.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prioritetnu dionicu auto-puta, dobila je građevinska dozvola za izgradnju tunela Vjeternik 28. aprila 2016. od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu.

Ukupna dužina tunela iznosi 5.891 metar – desna cijev 2.852, a lijeva 3.039 metara.

Do sada je probijeno 80 odsto tunela, odnosno oko 4.700 metara ako računamo obje cijevi Vjeternika. Radi se praktično bez prestanka, a malu smetnju radnicima prave podzemne vode. Ipak, to nije nešto što može usporiti probijanje tunela. Kako sada stvari stoje do aprila će Vjeternik sigurno biti probijen. Dakle, čak i prije planiranih rokova. Uporedo sa probijanjem radi se na oplati, tako da će biti ispoštovani svi rokovi kada je ovaj, jako zahtjevni objekat u pitanju“, saopštio je portalu Standard izvor iz kompanije CRBC.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije China Road and Bridge Corporation i China Communications Construction Company (CCCC), imaju za završetak radova.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona američkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare