Stanić: Da li će vlast stati iza Žugića i banaka ili iza građana i privrede

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da teret dugotrajne covid krize ne smiju da snose samo građani jer takvo ponašanje nije pravedno u društvima koja žele da budu društva socijalne pravde.

Stanić ističe da su banke u Crnoj Gori u 2019. i kriznoj 2020. godini ostvarile neto profit od skoro 70 miliona eura. On očekuje da će aktuelna vlast stati iza građana i privrede, a ne iza guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića i njegovih pogrešnih odluka, saopšteno je iz SDP-a.

“Preko 10.000 malih i srednjih kompanija pogođeno je kovid krizom, dok je bez posla za 14 mjeseci ostalo 22.000 naših sugrađana. Mnogima koji su zadržali svoje radno mjesto u sektoru malog i srednjeg biznisa, koji zapošljava 72 odsto radnika u privatnom sektoru, plate su smanjene za 10-30 odsto. I sada se banke koje su zadnje dvije godine ostvarile profit od 70 miliona bune što 22.000 onih koji su izgubili posao i na desetine hiljada radnika kojima su plate smanjene treba da dobiju pola godine vremena da im se pokušaju olakšati uslovi u kovid krizi”, navodi Stanić.

Stanić naglašava da je upravo zbog toga SDP i predložila Zakon o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita kojim bi se omogućilo hiljadama građana i kompanija da svoje obaveze odlože na pola godine, identičan zakonskom prijeedlogu koji su podnijeli i prošle godine.

“Ključnu odgovornost za ovakvo stanje i sutuaciju u koju su dovedeni građani i privreda snosi guverner Radoje Žugić jer je svojim odlukama bio na strani profita banaka a ne elementarne zaštite i razumijevanja opšte situacije izazvane Kovid krizom”, ističe u saopštenju.

Stanić je poručio da očekuje da će aktuelna vlast podržati zakon SDP-a.

“Vjerujemo da će vladajuća većina, i tokom skupštinske rasprave podržati zakon SDP-a, stati iza građana i privrede, a ne iza guvernera Žugića i njegovih pogrešnih odluka”, zaključuje Stanić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare