Stanić: Vlast na ispitu, SDP traži smanjenje akcize na gorivo 15 odsto

Portparol Socijdemokratske partije Mirko Stanić kazao je da je SDP obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, kako građani Crne Gore ne bi plaćali najveće cijene u regionu.

”Našim predlogom tražimo da se akcize umanje za 15%, jer upravo one čine najveći dio udjela u cijeni goriva, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga. Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV”, rekao je Stanić.

On je istakao da su cijene goriva u Crnoj Gori u posljednjih par mjeseci značajno porasle, tako da će od utorka iznositi 1.30 eura za litar supera i 1.13 eura za litar dizela. Podsjeća, u novembru je cijena litra supera bila 1.13, a dizela samo 0.97 eura, tako da je ovo povećanje već sada preko 15%.

”Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji. Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače “ugrađena” u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu cijene i ostalih proizvoda i usluga. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije korona virusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima.”, napominje Stanić.

Zbog toga je, kako kaže, na novoj vlasti posebna obaveza, da spriječi dalje urušavanje standarda građana, po uzoru na mnoge druge zemlje regije, koje su upravo kombinacijom smanjenja poreza i akciza uz pakete ekonomske pomoći pomogle očuvanju kvaliteta života svojih državljana.

”SDP će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštine, kako bi se reagovalo što prije i spriječio dalji značajan rast cijena goriva, koji bi imao nesagledive posljedice po oporavak crnogorske ekonomije. Glasanje za taj predlog će biti lakmus papir za sve u Crnoj Gori – ko želi stvarno poboljšanje kvaliteta života građana, a ko to radi samo pred izbore”, poručio je Stanić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Maja Volk RASKINULA VJERIDBU, njegovi se protivili braku: Kad...

Maja Volk (62) nedavno se suočila sa ozbiljnim egzistencijalnim problemima, budući da je zbog administrativne greške ostala...

Putin primio i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa

U govoru na sastanku Ruskog geografskog društva, Putin je izrazio nadu da će broj zaraženih početi opadati...

Radulović: Prijetnja doktorici Borovinić Bojović je prijetnja svakom ljekaru...

"Prijetnje našoj koleginici, uvaženoj ljekarki i njenoj porodici, smatramo prijetnjama svakom doktoru, svakom medicinskom radniku i, u...

Danka u novom četvrtfinalu

Nakon što je prošle sedmice u ovom gradu stigla do meča za trofej, crnogorska teniserka i ove...

Budućnost razbila Igokeu u Morači

Poslije prve četvrtine, koja je završena rezultatom 16:15, ekipa Dejana Milojevića briljantna je bila u drugom periodu....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare