Stipsa? Ruski milijarder nam duguje milion i po eura, a do dana današnjeg ni cent nam nije uplatio

Ruski oligarh i milijarder Oleg Deripaska državi Crnoj Gori do dana današnjeg nije uplatio ni cent od milion i po eura koliko nam je dužan pošto je na tri međunarodne adrese izgubio sve sporove protiv nađe zemlje zbog izlaska iz Kombinata aluminijuma. Ministarstvo ekonomije, međutim, poručuje da neće sjedjeti krštenih ruku.

“Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC), u vlasništvu Olega Deripaske, uporno odbija da plati troškove postupka i ugovorne kazne određene u tri odvojene arbitražne odluke u korist države Crne Gore, a u iznosu većem od 1,5 miliona eura, čime ne poštuje odluke arbitražnih tribunala kojima je sam CEAC uputio svoje tužbene zahtjeve”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

CEAC Holdings Limited, kompaniji koja je u potpunom vlasništvu Olega Deripaske, a koji se nedavno našao na „Specijalnoj listi državljana i blokiranih osoba“ koji su pod sankcijama Kancelarije Ministarstva finansija SAD-a za kontrolu strane imovine, odbijeni su svi tužbeni zahtjevi u postupku protiv države Crne Gore pred više međunarodnih arbitražnih tribunala, podsjeća naše Ministarstvo.

“Uprkos učestalom klevetanju Crne Gore u globalnim medijima od strane CEAC-a, nezavisni i nepristrasni arbitražni tribunali, sastavljeni od uglednih stručnjaka, stavili su tačku na pritužbe CEAC-a da ga je država oštetila u vezi sa navodnim investicijama u Kombinat aluminijuma Podgorica. Prvo, u javno dostupnoj odluci od 26. jula 2016. godine, Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) je potvrdio da CEAC nema pravo pokretanja skupe i zahtjevne arbitraže i naložio CEAC-u da nadoknadi Crnoj Gori oko 900.000 eura troškova. Zahtjev CEAC-a za poništenjem ove odluke jednoglasno je odbacila Komisija, konstituisana da sasluša slučaj poništenja CEAC-a, u javno dostupnoj odluci od 1. maja 2018. Još jednom, Crnoj Gori je dosuđena nadoknada troškova u iznosu većem od 300.000 eura. CEAC, takođe, nije imao uspjeha ni u odvojenoj UNCITRAL arbitraži, pokrenutoj shodno pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, zbog navodnih povreda Ugovora o poravnanju, koji je sklopio sa Crnom Gorom 2009. godine. Odlukom tribunala od 12. januara 2017. godine – o osnovanosti zahtjeva – utvrđeno je da CEAC nije imao slučaj protiv Crne Gore. Štaviše, tribunal je ustanovio da je, ustvari, CEAC rutinski kršio sporazum sa državom Crnom Gorom. Tribunal je dodijelio preko 300.000 eura Crnoj Gori po osnovu ugovornih kazni”, podsjeća se u saopštenju.

Do današnjeg dana, čak i nakon više poziva za poštovanje naloga tribunala, CEAC jednostavno odbija da plati troškove i ugovorne kazne u korist države Crne Gore, kaže Ministarstvo.

“Identičan stav je zauzela i En + Management Limited, BVI kompanija i član iste grupe kompanija kao CEAC. En + Management garantovala je plaćanje CEAC-a, shodno odluci Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova, u iznosu od 900.000 eura, čime je navela Crnu Goru da odložili izvršenje protiv CEAC-a dok je postupak poništenja bio u toku. Sada kada je faza poništenja završena i CEAC ostao dužan da plati troškove Crne Gore, CEAC i En + Management odbijaju da ispune svoj dio dogovora. Crna Gora, međutim, neće sjedjeti skrštenih ruku pred takvim taktikama, već će se snažno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima, pri čemu će insistirati da se CEAC i Deripaska, u potpunosti pridržavaju svojih obaveza plaćanja, shodno dosadašnjim relevantnim odlukama tribunala”, poručuje se iz Ministarstva ekonomije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare