Struja poskupljuje 3,6 odsto od januara?

Cijena struje za domaćinstva i male kupce od 1. januara će biti skuplja minimum 3,6odsto, potvrđeno je za „Dan” iz više izvora bliskih energetskom sektoru.

Naime, cijena aktivne energije koju čine električna energija, mrežne usluge i naknade, za domaćinstva i male kupce biće u narednoj godini skuplja minimum dva odsto, ali će zbog većeg poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji Vlada uvodi od 1. januara, biti uvećana minimum 3,6 odsto.

Na hiljadu kilovat-sati to je povećanje od 3,4 eura u odnosu na ovu godinu. Mjesečni prosjek potrošnje je između 300 i 400 kilovat-sati.

Cijena električne energije, koja čini oko 40 odsto ukupne cijene struje (ostatak čine prenos, distribucija, gubici na mreži i naknada operatoru, prim. aut.), a koja čini prihod Elektroprivrede (EPCG), prema našim saznanjima, povećaće se za šest procenata, koliko je maksimalno dozvoljeno za 2018. godinu. EPCG je povećanje od maksimalnih šest odsto zasnovala na rastu cijene električne energije na referentnoj mađarskoj berzi Hupeks od 70 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Rast cijene na Hupeksu je najviše uzrokovan sušom. Povećanje od šest odsto cijene električne energije na ukupnu cijenu struje će se odraziti u procentu od dva odsto. Cijena struje može još više porasti, ukoliko CEDIS i CGES budu tražili od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da im se povećaju regulatorno dozvoljeni prihodi (RDP) za 2018. godinu. Prošle godine RAE je utvrdila RDP za EPCG, CEDIS i CGES za trogodišnji period.

Iz CGES-a nijesmo dobili odgovore na juče postavljena pitanja hoće li tražiti povećnje RDP-a za 2018. godinu, dok su nam iz CEDIS-a odgovorili da nisu pokretali inicijativu za korekciju cijena za 2018. godinu. Usluge CEDIS-a i CGES-a, mrežne usluge, čine oko 48,5 odsto ukupne cijene struje.

Trenutno je cijena struje koja uključuje električnu energiju, prenos, distribuciju, gubitke i naknade operatoru 7,97 centi po kilovat-satu (kVh), dok će nakon povećanja od dva odsto biti 8,13 centi. Sa PDV-om od 19 odsto, cijena struje je sada 9,5 centi po kVh-u, dok će sa PDV-om od 21 odsto od 1. januara biti minimum 9,84 centa po kilovat-satu, što je rast od 3,6 odsto.

To, međutim, nije sve jer računi za struju mogu biti još veći ukoliko Ministarstvo ekonomije u januaru poveća naknade za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takav je bio slučaj početkom ove godine, kada su naknade za vlasnike mini-hidroelektrana i vjetroelektrana povećane za skoro četiri puta, pa je domaćinstvo po svakom prosječnom računu za struju plaćalo umjesto 50 centi skoro dva eura vlasnicima tih objekata.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je prošle sedmice kazala da očekuje da se naknade neće povećavati u 2018. godini iz razloga što su mini-hidroelektrane i vjetroelektrana Krnovo skoro duplo manje proizvele nego što je bilo planirano, pa će se višak prikupljenog novca preliti u fond za narednu godinu. Ipak, konačan podatak o tome će se znati do polovine januara, kada će Ministarstvo ekonomije objaviti iznos naknade koji se plaća po utrošenom kilovatsatu.

Redovne platiše računa za struJU, koJe ostvaruju pravo na popuste od pet i deset odsto, koji daje EPCG, ne bi trebalo da osjete povećanje cijene struje u 2018. godini, ali će im povećanje „pojesti” dio popusta. EPCG će, prema pouzdanim informacijama, nastaviti da obračunava popust od pet i deset odsto na svoje usluge, odnosno na akgivnu energiju.

Do ove godine su obračuvali popust na kompletan iznos računa za struju. Oko 160 hiljada domaćinstava su članovi Zlatnog tima, koji imaju pravo na popust od deset odsto. To je oko polovine ukupnog broja potrošača.

Cijena struje od 8,13 centi je skoro ista kao 2014. i 2015. godine, s tim što je u tim godinama bio manji PDV.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

Čađenović: SPC da ne učestvuje u propagandi koja provocira...

''Zaista je skandalozno da se SPC, ispostavlja kao promoter osobe koja je pokazala...

Cetinjska URA: Ukoliko DPS danas ne glasa za amandmane...

Ističu da je DPS ona partija koja svoja trodecenijska nepočinstva sakriva iza zastave...

Predrasude u koje ne smijete vjerovati – 4 laži...

1. Žene ne vole seks Jedna od čestih neistina vezana je za seks. Naime, smatra...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare