test

Suđenje u slučaju A2A: Italijani tražili da se postupak vodi pred njihovim sudom

Standard

06/09/2019

05:26

Nekadašnji izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i nekadašnji generalni direktor A2A i pregovarač za Crnu Goru Renato Ravaneli, koji se optužnicom Specijalnog tužilaštva terete za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju zatražili su preko advokata da im se sudi pred italijanskim pravosudnim organima, o čemu će odlučiti vijeće Višeg suda u Podgorici kojem je dodijeljen predmet, pišu Dnevne novine.

Predsjednica vijeća sutkinja Ana Vuković saopštila je juče da je suđenje odloženo na neodređeno, odnosno dok vijeće ne donese odluku o pomenutom predlogu.

Ova četvorica optuženih državljana Italije juče se nijesu pojavila na zakazano ročište, a razlog izostanka je to što im poziv nije uručen na vrijeme. Oni su pozvani putem Ministarstva pravde 25. jula na ročište koje je trebalo da bude održano juče, međutim, iz Italije je stigao odgovor da je to kratak rok za uručenje poziva.

Sud treba da planira rok koji ne treba biti kraći od tri mjeseca, odgovor je koji su nadležni organi Italije dostavili putem međunarodne pravne pomoći.

Pozivu su se odazvali specijalna tužiteljka Nataša Bošković, te advokatica Vesna Čejović, branilac optuženog Malerbe, advokat Miroslav Adžić koji brani okrivljenog Sala i branilac optuženog Bjanke advokat Miloš Komnenić, koji je imao i zamjeničko punomoćje od advokatice iz Beograda koja brani Ravanelija.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo odustalo je istrage pokrenute protiv menadžmenta Elektroprivrede bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, čime su odbačene sumnje da su pričinili višemilionsku štetu firmi u kojoj su radili. Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja protiv italijanske kompanije A2A, koja je odustala od potraživanja u iznosu 7,75 miliona eura od Elektroprivrede za sporne konsultantske usluge koje su bili fakturisane i 6. novembra 2017. vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona eura, što je otkriveno nakon objavljivanja revizorskog izvještaja EPCG za prošlu godinu.

Ostavite komentar

Komentari (0)