Sve nepravilnosti tokom sezone: Betonira se direktno na plaži, divlja gradnja cvjeta, kupališta preplavljena mobilijarom

Ljetnja sezona, prema svim dosadašnjim parametrima, biće izuzetno uspješna. Ipak, druga strana medalje nije baš sjajna. Siva ekonomija je i dalje veoma prisutna, dio plaža nije oslobođen od mobilijara, fali spasilaca, a zabilježena je i dvilja gradnja i to tik uz obalu.

Javno preduzeće Morsko dobro imalo je pune ruke posla tokom ove sezone. 

Svakodnevno su obilažene razne lokacije na crnogorskom primorju i gotovo da nema mjesta na kojem nije zabilježena nepravilnost. 

Budva

Najviše nepravilnosti bilo je na dijelu Slovenske plaže. Zakupci čak sedam kupališta su se oglušili o zakon i nijesu oslobodili polovinu plaže od mobilijara. Naprotiv, na ovim kupalištima su dominirale ležaljke i suncobrani, zbog čega je Morsko dobro uputilo poziv Upravi za inspekcijske poslove da reaguje.

Kada je u pitanju budvansko šetalište, službenici Morskog dobra su pronašli više od 30 nepravilnosti. 

Najčešće, bez ikakve dozvole postavljane su vitrine za sokove i sladoled, panoi, aparati za kokice, automati za zabavu…

FOTO: Morsko dobro

Na dijelu šetališta kod terena za mali fudbal, prostor u sklopu postojećeg objekta stavljen je u funciju turističke agencije i obavlja se djelatnost bez odobrenja. Ispod šetališta, pored terena za mali fudbal, u sklopu objekata koji su vlasništvo “HTP Budvanska rivijera”, trgovinski prostor stavljen u funkciju i obavlja se djelatnost bez odobrenja. Na prostoru šetališta od ugostiteljskog objekta “Saint Tropez” do ugostiteljskog objekta “Timeout”, na više improvizovanih pultova vrši se prodaja voća i povrća, ulja, alkoholnih pića, kukuruza, suvenira, sadnica i drugog. Pored toga nude se i usluge tetoviranja“, navodi se u zabilješci Morskog dobra. 

Ulcinj

I u Ulcinju su zabilježe brojne nepravilnosti. Slično kao u Budvi i u Ulcinju je siva ekonomija uzela maha, jer su ljudi bez dozvola postavljali panoe za prodaju suvenira, vitrine za slodoled i voće, a na nekim plažama je konstatovano da nema nijedan spasilac.

Međutim, na lokalitetu Ada je spriječena divlja gradnja. Naime, na samoj obali rijeke nepoznata osoba je izgradila drvenu kućicu iako je na tom lokalitetu izričito zabranjena gradnja. 

Zanimljivo, nepoznata osoba je otišla toliko daeko da je u Kručima, na državnom zemljištu, postavila plažni mobilijar. Na sjevernom dijelu ovog kupališta.

FOTO: Morsko dobro

Na Adi je napravljena i drvena kućica bez i jedne dozvole.

Takođe, jedan od bahatijih primjera je betorniranje na sred plaže. Navodno, zakupac plaže je izjavio da je tu planirao izgradnju sanitarnog čvora.

FOTO: Morsko dobro

Kotor

U Kotoru su, većinom iste nepravilnosti zabilježene, kao i u Budvi i Ulcinju. 

Izuzetak su bile određene plaže i plažni barovi, koji i pored dozvola nijesu u funkciji.

 FOTO: Morsko dobro

Tivat

Neki od nepravilnosti koji se u ovom gradu razlikuju od drugih su bespravni vezovi za brodove koje je neko postavio uz pristanište. 

Betoniranje na pješčanom dijelu zabilježeno je i u Tivtu. Iz Morskog dobra su istakli da je gradnja dozvoljena ali da su gabariti građevine uveliko premašeni, zbog čega mora inspekcija da reaguje.

FOTO: Morsko dobro

Na istom lokalitetu, zakupac je izgradio toalete i tuševe i to mimo dozvola.

FOTO: Morsko dobro

Bar

U Baru je konstatovno da je u zoni morskog dobra krčenje i probijanje puta u zaleđu novog izletničkog kupališta. Saglasnost za ovaj posao nije dalo Morsko dobro, a do kupališta se stiže samo brodom. Inspekcija je obavješta i ovoj nepravilnosti.

FOTO: Morsko dobro

Kao i u prethodnim slučajevima i u Baru je bilo nepravilnosti sa postavljanjem privremenih objekata, štandova, vitrina, te nelagalnog proširenja terasa na određenim ugostiteljskim objektima.

N.D.L.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare