Telekom testirao 5G mrežu: Dostignute brzine više od dva gigabajta

Dojče Telekom testirao je prve evropske 5G antene sa konekcijom uživo u stvarnim uslovima prije nekoliko dana u Berlinu. Tokom testiranja dostignute su brzine od više od dva gigabajta u sekundi sa odzivom mreže od tri milisekunde, čime se u velikom stilu najavio dolazak mreže budućnosti. 

Prvo komercijalno testiranje 5G mreže realizovano je saradnji sa kompanijom Huawei.

Pokazujemo 5G uživo ovdje, usred Berlina, a ne u laboratoriji. Ovo je veoma odlučan razvojni korak na putu ka globalnom lansiranju 5G, koji je planiran za 2020. godinu. Korisnicima treba visok učinak, pouzdana i sigurna mreža. Posebno će industrije imati koristi od moćne 5G mreže koja će obezbijediti širok spektar primjene. Spremni smo za 5G”, rekla je Claudia Nemat, članica Uprave Dojče Telekoma za tehnologiju i inovacije.

Prema njenim riječima ključne karakteristike 5G izuzetno visok protok i veoma kratko vrijeme reagovanja.

To je više od sljedećeg standarda u mobilnoj komunikaciji, 5G je budući telekomunikacioni standard koji spaja mobilnu i fiksnu komunikaciju. 5G je mreža budućnosti koja igra važnu ulogu u digitalizaciji društva i razvoju ekonomije”, kazala je Nemet.

Dojče Telekom već sada testira upotrebu 5G u industriji u luci u Hamburgu.

Cilj je, kako navode iz ove kompanije da se izgradi 5G mreža koja će zadovoljiti različite zahtjeve luke. Podaci o kontroli saobraćaja, pouzdano upravljanje semaforima i praćenje okoline su prvi koraci u razvoju aplikacije za 5G. To će omogućiti digitalnu transformaciju luke u cilju podrške njenog budućeg razvoja.

Nastavak ulaganja, širenje optike i modernizacija mreže preduslovi su za razvoj 5G, a Dojče Telekom je prvi u Evropi koji će biti spreman za komercijalnu upotrebu mreže budućnosti”, zaključila je Nemat.

Što će u praksi značiti 5G? Automobil koji se sam kreće, stablo jabuke koje samo javlja farmeru koliko mu je potrebno vode, izvođenje i usklađivanje medicinskih zahvata na daljinu, itd. Ovo su samo neki od primjera u komercijalnoj upotrebi 5G mreže, koju očekujemo od 2020.godine”, objašnjavaju iz Telekoma.

 

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Huter: Đurašković spinovima ponižava sebe i funkciju koju obavlja

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića koji je kazao da "Huter treba da vrati...

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare