test

U Njemačkoj predstavljeni privredni potencijali Crne Gore

Standard

18/03/2023

09:34

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i potpredsjednik Nikola Vujović učestvovali su juče u radu okruglog stola ''Odgovori Njemačke i Crne Gore na energetsku krizu'' koji su u Frankfurtu organizovali Generalni konzulat naše države i Razvojna agencija tog grada, saopšteno je iz PKCG.Bila je to prilika da se kroz promociju privrednih potencijala Crne Gore podstaknu svi vidovi saradnje naše zemlje i najveće evropske ekonomije.

Drakić je istakla zalaganje Privredne komore da se intenzivira partnerstvo sa Njemačkom, te da je povezivanje privrednika najbolji način da se podstakne realizacija konkretnih zajedničkih projekata, obezbijedi veće učešće njemačkih investicija u razvoj naše infrastrukture i energetike, kao i turizma, informacionih tehnologija, te poljoprivredno-prehrambenog sektora.

“Privredna komora je kroz bogato iskustvo i dugačak istorijat saradnje sa njemačkim organizacijama, kompanijama i investitorima upoznala inovativnu snagu privrede Njemačke, njenu poslovnu efikasnost i kulturu kao simbole kvaliteta evropske industrije. To nam jasno sugeriše koliki je značaj crnogorsko-njemačkog privrednog partnerstva u cilju sprovođenja reindustrijalizacije i jačanja proizvodne orjentacije ekonomije Crne Gore”, rekla je Drakić.

Njemačka je u 2022. godini uložila preko 100 miliona eura u našu ekonomiju, a više od milijardu od obnove crnogorske državnosti.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, 3,8 miliona njemačkih turista razmišlja ili planira da u naredne tri godine posjeti Crne Goru, pa je predsjednica Drakić i ovom prilikom afirmisala ljepote i sadržaje naše destinacije.

Posebno je naglasila značaj crnogorske dijaspore u Njemačkoj kao vrlo važne spone za ekonomsko povezivanje, ulaganja i unapređenje poslovnih veza dvije države. Ona je predstavila pokazatelje crnogorske ekonomije sa fokusom na potencijale saradnje u sektoru energetike.

Foto: PKCG
Foto: PKCG

Prema njenim riječima, Njemačka, kroz KfW banku, više od 10 godina finansira projekte energetske efikasnosti u Crnoj Gori, a potencijali u ovoj oblasti su i dalje je veliki.

“Crna Gora u sprovođenju ciljeva zelene transformacije ima priliku da proširi saradnju i iskoristi iskustvo i podršku njemačkih kompanija kao lidera u primjeni zelenih rješenja za održivi rast. Vjerujem da ćemo tu šansu iskoristiti da razvoj crnogorske energetike postavimo na putanju održivog rasta koji će podsticajno djelovati na revitalizaciju industrije i pokretanje ostalih ekonomskih potencijala Crne Gore”, zaključila je predsjednica Privredne komore.

Pozdravno izlaganje na skupu imala je dr Anna Stepanenko, iz Razvojne agencije Frankfurta.

O energetskoj politici u Njemačkoj govorila je Kirsten Schoder-Steinmüller, predsjednica privredne i industrijske komore pokrajine Hesen, grada Ofenbaha i potpredsjednica privredne i industrijske komore Njemačke, a zatim su uslijedila izlaganja Stephanie Meier-Sydow, direktorice prodaje u kompaniji Jebsen & Jessen Industrial Solutions i dr Rüdigera Littena, partnera u advokatskoj kancelariji Fieldfischer LLP i specijaliste u oblastima finansijskog nadzora i tržišta kapitala.

U radu okruglog stola učestvovali su i potpredsjednik PKCG Nikola Vujović, pomoćnik direktora Agencije za promociju investicija Andrej Lakić i direktor Direkcije za razvoj i investicije EPCG Ivan Mrvaljević.

Nakon diksusije upriličen je svečani prijem, kojem su prisustvovali predstavnici konzularnog kora, državnih organa, banaka, finansijskih institucija, renomiranih kompanija iz Frankfurta i njemačkih pokrajina Hesen i Baden Virtemberg.

Tom prilikom govorila je generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu Ivana Đukanović, koja je pozvala njemačke investitore da posjete Crnu Goru i da se uvjere u povoljan investicioni ambijent. Prijemu je prisustvovao i poznati crnogorski biznismen i humanista Hajriz Brčvak, koji je govorio o svojim poslovnim iskustvima u Crnoj Gori i Njemačkoj.

Događaj je bio prilika da se, kroz razmjenu iskustava i kontakata, razmotre novi modaliteti, saradnje Crne Gore i Njemačke, na regionalnom i lokalnom nivou.

Izvor (naslovna fotografija):

PKCG

Ostavite komentar

Komentari (0)