test

U toku berba breskve u kompaniji Plantaže: Planiraju prinos od 900 tona

Standard

23/06/2022

13:02

Berba breskve u kompaniji Plantaže počela je 26. maja, a planirano je da ove godine bude ubrano oko 900 tona kvalitetnih plodova, saopštili su predstavnici kompanije Plantaže. U kompaniji očekuju da će berba breskve trajati do sredine septembra.

”Do sada smo ubrali 230 tona breskve i izuteno smo zadovoljni kako sa postignutim prinosom tako i kvalitetom plodova. Od ukupne dosadašnje berbe 50 odsto su bili plodovi prve klase”, kazala je novinarima direktorica vinogradsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Milena Mugoša.

Ona je navela da se pod breskvom nalazi 83 hektara.

”Zadovoljni smo i očekujemo da će rod biti iznad očekivanog i da će to biti bar minimum 50 tona viši nego prošlogodišnji, ali za sada je još uvijek rano o tome govoriti”, rekla je Mugoša i podsjetila da je prošle godine ubrano 850 tona.

Prema njenim riječima breskve se najvećim dijelom plasira na domaćem tržištu, dok jedan dio ide za izvoz uglavom u države regiona.

”Cijena breskve je na prošlogodišnjem nivou. Prodaju smo počeli smo sa veleprodajnom cijenom od dva eura, a trenuitna naša veleprodajna cijena je 1,65 eura po kilogramu”, precizirala je Mugoša.

Ona je dodala da je na berbi trenutno angažovano oko 50-tak radnika.

”Sredinom maja smo raspisali konkurs i pozvali sve zainteresovane za rad na berbi da nam se pridruže. Odziv je bio dobar a većinom je nagažovana domaća radna snaga”, rekla je Mugoša.

Milena Mugoša (Dobrilo Malidžan/Pobjeda)

Ona je pozvala zaintersovane za berbu da se pridruže, sa obzirom na to da će narednih dana imati potrebu za nagažmanom još deset do 15 radnika.

”Zarada berača zavisi prije svega od učinka i to je otprilke nekih 20 do 25 eura dnevno prosječno. Ko je zainteresovan za dodatnu zaradu ima mogućnost da u popodnevnim satim bere breskvu za preradu”, kazala je Mugoša.

Ona je navela da za berače sa teritorije Podgorice nude organizovani prevoz I jedan besplatni obrok, dok je za radnike iz drugih optina predviđen i smještaj i tri obroka.

 ”Dobili smo jako dobre i vrijedne radnike”, naglsila je Mugoša.

Ona je najavila de će sredinom jula početi i berba stonog grožđa.

”Za te potrebe će nam trebati od 120 do 130 dodatnih radnika. Dok će nam sa berbom vinskog grožđa trebati do 500 radnika, tako da ko god je zaintersovan za poslove berbe kod nas dobro je došao”, poručila je Mugoša. 

Ona je zadovoljna dosdašnjim kvalitetom stonog i vinskog grožđa.

”Što se tiče stonog i vinskog grožđa za sada smo zadovoljni i sa prinosom i kvalitetom i nadamo se jednoj dobroj uspješnoj berbi kako po prinosu, tako i po kvalitetu”, poručila je Mugoša.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)