Uspješno završena 14 miliona vrijedna revitalizacija seoske mreže

Crnogorski elektrodistributivni sistem uspješno je priveo kraju prvu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, aktivnosti se sprovode kroz dva paralelna projekta, čija je prva godina vrijedna oko 14 milona eura.

Projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže na seoskom području, kako bi korisnicima izvan urbanih cjelina obezbijedili kvalitetniju, sigurniju i stabilniju isporuku električne energije.

Ukupan iznos koji CEDIS planira da izdvoji za revitalizaciju seoske mreže projektovan je na oko 50 miliona eura.

“Projekti revitalizacije mreže su trenutno najznačajnije investicione aktivnosti CEDIS-a, a efekat izvedenih radova samo u okviru prve godine podrazumijeva kvalitetnije napajanje za preko 10 hiljada korisnika u brojnim selima širom Crne Gore.

Sproveli smo zamjenu svih dotrajalih elemenata mreže na prioritetnim dalekovodima i ugradili novu, visokokvaltitetnu opremu. Dakle, u okviru prve godine rekonstruisano je oko 420 km mreže na ruralnom području, sa terenskom konfiguracijom izuzezno zahtjevnom za ekipe. Zamijenjeno je preko 4.000 stubova i rekonstruisano preko 210 stubnih trafostanica”, istakao je Ivan Brajović, šef Centra za održavanje 10 i 0,4kV mreže.

Ivan Brajović
Ivan Brajović; Foto: CEDIS

U okviru prve godine prioritetno je tretirano sedam 10 kV dalekovoda („Grahovo“ u Nikšiću, „Bijela“ u Šavniku, „Gubavač“ i „Tomaševo“u Bijelom Polju, „Dolac“ u Beranama, „Slap Zete“ u Danilovgradu i „Krute“ u Ulcinju) čija je revitalizacija koštala oko 12.4 miliona eura.

Istovremeno je realizovana i 1.9 miliona eura vrijedna rekonstrukcija dodatnih pet 10 kV dalekovoda („Vrela“ na Cetinju, „Mavrijan“ u Ulcinju, „Krivošije“ u Kotoru, „Hoti“ u Tuzima i „Podgorica iz Dg“ u Danilovgradu).

“Završne radove na prvoj godini pratio je početak realizacije podjednako ambiciozne, druge godine okvirnog sporazuma. Obuhvat i dinamiku radova najbolje ilustruje paralelna aktivnost na preko deset zahtjevnih lokacija širom Crne Gore, i to bez značajnijih odstupanja u rokovima u okolnistima COVID – 19 krize. Plan druge godine koji je, kako sam istakao, u procesu realizacije, predviđa revitalizaciju jedanaest 10 kV dalekovoda, odnosno oko 370 km mreže, na kojoj će biti zamijenjeno oko 4.200 stubova”, dodao je Brajović.

Struktura projekata i targetiranje određenih djelova mreže prevashodno je sprovedeno na osnovu detaljne analize frekvencije prekida i pouzdanosti napajanja, shodno čemu je drugom godinom prioritetno obuhvaćeno sedam 10 kV dalekovoda ( “Velimlje” u Nikšiću, “Virpazar” i “Ostros” u Baru, “Lijeva Rijeka” u Podgorici, “Biševo” u Rožajama, “Boljanići” u Pljevljima i “Gornja Morača” u Kolašinu).

U toku su, kako se navodi, i određene aktivnosti na podgoričkom 10 kV dalekovodu “Mrke – Petrovići”, kao i na dijelu dalekovoda “Hoti” u Tuzima, dalekovodima “Lipovik” na Cetinju i “Konjuhe” u Andrijevici. 

Za revitalizaciju infrastrukture obuhvaćene II godinom, CEDIS je izdvojio oko 12 miliona eura.

“Podsjećamo da radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske kompanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

Aktivnosti na revitalizaciji mreže, kao neophodne, podrazumijevaju i prekide u napajanju električnom energijom.

Prilikom planiranja prekida posebno brinemo o životnom komforu naših korisnika, stoga i nastojimo da beznaponska stanja svedemo na najmanju moguću mjeru. Termini prekida se blagovremeno komuniciraju putem naše web strane (www.cedis.me), CEDIS profila na društvenim mrežama i putem medija”, navode u saopštenju. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radulović uputio pismo najvišim zvaničnicima EK o značaju nabavke...

U susret samitu lidera Evropske unije koji se održava 21. januara, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputio...

Presjek: Koronavirus potvrđen kod 351 osobe, premnulo devet pacijenata

Novootkriveni su iz sledećih opština: Podgorica 131

DPS Berane: Lokalni funcioneri radna mjesta zamijenili plivanjem za...

"Beranski lokalni funkcioneri: Bojan Radošević, sekretar Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, Božo...

(UŽIVO) Bajden stigao u Kapitol Hil; Evakuacija Vrhovnog suda...

Inauguraciju možete pratiti uživo na našem portalu: 16:20 Evakuacija Vrhovnog...

MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju

Najveća evropska ekonomija ove godine bi trebalo da poraste 3,5 odsto, objavio je...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare