Usvojen Budžet Prijestonice Cetinje: 7,73 miliona za 2022. godinu

Skupština Prijestonice Cetinje na današnjem zasijedanju usvojila je Budžet za 2022. godinu u iznosu od 7.730.000 eura. Za predlog Budžeta glasalo je 18, protiv je bilo 12, a uzdržanih glasova nije bilo.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković najavio je rebalans Budžeta u drugoj polovini godine nakon što se pokažu svi fiskalni efekti programa Evropa sad kao i realne potrebe svih potrošačkih jedinica.

,, Navedeni predlog pripremljen je krajem prethodne godine, kada je dobio potrebne saglasnosti i prošao proceduru javne rasprave. Cijeneći da bi u kontekstu vremena koje smo do 31. marta imali na raspolaganju, kreiranje novog predloga budžeta bilo neodgovorno, odlučili smo se da predložimo budžet u ovoj formi i iznosu od 7.730.000 eura, svjesni da ćemo do kraja godine, zbog brojnih izazova i naslijeđenih problema, pripremati rebalans budžeta”, rekao je Đurašković.

On je najavio drugačiji pristup korišćenja sredstava iz kapitalnog budžeta koji je predviđen Zakonom o Prijestonici:

,,Cilj nam je da sredstva iz kapitalnog budžeta trošimo efikasnije i u službi građana Prijestonice. Već sam u sklopu svog kabineta oformio tim za kapitalne investicije, koji će djelovati operativno, ali i na nivou planiranja. Realizovaćemo konkretne mjere i sistem podrške lokalnom biznisu i novim investitorima koji će 24 sata biti na usluzi svima koji su zainteresovani za ulaganje u Cetinje.“

Spomenuo je brojna dugovanja koja je nova lokalna administracija naslijedila od prethodne.

,,Nedavno u svom inauguralnom govoru sam rekao da Cetinje i Crna Gora nijesu ničija prćija, pa to i sada ponavljam. Ne možete na jednoj strani podržati CPC sa nepunih 5.000 eura za deset godina, a na drugoj imati puna usta patriotizma i odbrane države. Te i takve trendove ćemo mijenjati već u prvoj godini našeg mandata. Kako je moguće tražiti besplatne udžbenike za osnovce, a imati dug preko 32.000 eura? Ili hvaliti se kako je jednokratna pomoć novorođenčadima 350 eura, a po tom osnovu dugovati preko 46.000 eura! Kako je moguće izjaviti da su javne finansije stabilne, a po osnovu poreza i doprinosa dugovati 11.250.000 eura, dok su obaveze prema dobavljačima duplirane sa 900.000 iz 2017. godine na preko 1.800.000 eura na dan 31.decemba 2021.? Moramo pomenuti i 8.000.000 eura duga Vodovoda za struju. Da li je patriotizam dug Fudbalskog kluba Lovćen od preko 1.000.000 eura? Da li pomenuti druga velike obaveze poput duga prema podgoričkoj deponiji od vise od 200.000 eura. Dospjele obaveze prema javnim preduzećima, javnim ustanovama, sportu, kulturi, mjesnim zajednicama, udruženjima i pojedincima iznose preko 380.000 eura. Da li su ovo primjeri patriotizma i finansijske stabilnosti ili neodgovornog odnosa prema građanima Prijestonice i javnim finansijama”, rekao je Đurašković.

Najavio je da revanšizma neće i ne smije biti, ali da će shodno nalazu eksterne revizije preispitati ukupno poslovanje Prijestonice, gradskih preduzeća i sportskih klubova u vlasništvu grada.

,,Nećemo se zadržavati u prošlosti, gledaćemo i ići naprijed, rješavajući probleme običnog čovjeka. Uvažavajući takav pristup, očekujem da Skupština jednoglasno usvoji predloženi Budžet za ovu godinu i na taj način pošalje poruku o zajedničkim dobrim namjerama da Prijestonica krene naprijed. Cetinje i naši sugrađani su naša jedina obaveza. Funkcije su prolazne i jedina mjera naše uspješnosti biće zadovoljan građanin koji će ostati i raditi na Cetinju“ zaključio je Đurašković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Korona presjek: 110 novooboljelih, bez preminulih

U prethodna 24 sata Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan smrtni slučaj...

Milatović predstavio četvorogodišnji program Evrope sad: Imamo najbolji plan...

Kako je saopšteno iz Pokreta Evrope prisutni su imali priliku da “vide konkretan,...

Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja od 11. oktobra...

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na...

Konjević: NATO pokazao jedinstvo u djelovanju

''Moj utisak je da je NATO uradio ono što je mogao u datim...

Đukanović: Crna Gora učvršćuje svoja prijateljstva i čuva zasluženi...

On je čestitao predsjedniku Evropskog savjeta i premijeru Češke na inauguralnom sastanku Evropske...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Brano
Brano
22/03/2022•13:58 13:58

odlican sajt bravo