Uvoz jestivog ulja veći 50 odsto

Uvoz jestivog ulja povećan je 50 odsto, respiratora, zaštitnih maski i rukavica 60 odsto, drastičan pad od 95 odsto bilježe odjeća i obuća, saopšteno je iz Uprave carina uz pojašnjenje da je povećan uvoz hrane i medicinskih sredstava.

Uvoz sredstava za higijenu i toaletne konfekcije uvećan je za 30 odsto, a znatno je veći uvoz brašna i šećera“, kažu iz Uprave carina.

Za 40 odsto je uvećan uvoz medicinskih sredstava i ljekova.

Pored respiratora, zaštitnih maski i rukavica koji bilježe skok od 60 odsto, uvoz analgetika i antibiotika veći je za petinu“, pojašnjavaju iz ove institucije i dodaju da se ta roba uvozi iz raznih zemalja.

Zemlja porijekla zaštitnih maski i rukavica je Kina, respiratora Švedska, a najviše ljekova se uvozi iz Slovenije“, kažu u Upravi carina.

Srbija, dosadašnji najveći uvozno-izvozni partner, nakon odluke te zemlje da zaustavi promet, sada je iza Grčke, Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske.

Podaci Carina pokazuju da je, u odnosu na april prošle godine, smanjen uvoz svih vrsta robe koja služi djelatnostima čiji je rad zabranjen, tako da je osim odjeće i obuće, značajan pad uvoza vozila (80 odsto), alkohola ( 55) i namještaja (73 odsto).

U ovim vanrednim okolnostima Uprava carina je reagovala promptno. S obzirom na to da je određeni broj graničnih prelaza zatvoren, na povećani obim posla na otvorenim graničnim prelazima se odgovorilo unutrašnjom reorganizacijom rada i prerasporedom službenika sa zatvorenih graničnih prelaza. Ni u jednom momentu promet robe nije stao, te nije došlo do prekida lanca snabdijevanja“, objašnjavaju iz Uprave carina.

Promijenjen je, kako ističu, i režim rada na graničnim prelazima i u unutrašnjim robnim ispostavama.

Omogućeno je da se na graničnim prelazima mogu osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu staviti u slobodan promet. To je omogućilo da roba na najbrži mogući način stigne do krajnjeg korisnika. U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica, stavljanje ključne robe u slobodan promet je dozvoljen do 22 časa“, objasnili su iz ove institucije i to se odnosi na pošiljke hrane za ljude i životinje, ljekove, sredstva za higijenu i za svu drugu robu za koju se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Jedan problem u Italiji dovodi u pitanje otvaranje granica

To bi moglo da dovede u pitanje planirano otvaranje granica sljedeće nedjelje za putovanja iz jednog regiona...

Ove loše navike morate hitno da promijenite na poslu

Evo koje loše navike morate hitno da mijenjate: Tračevi Imajte na...

Više od 52 miliona Amerikanaca nema posao, niti mogu...

Prema najnovijoj anketi o potrošnji domaćinstava američkog zavoda za statistiku, 40 miliona odraslih Amerikanaca koji imaju djecu u...

Jelušić: DPS će podnijeti krivične prijave protiv organizatora današnje...

"Današnja situacija sasvim je zahtijevala da se nakon ovakvih danas ružnih scena moramo obratiti ispred OO DPS....

Uhapšen policajac koji je klečao na vratu Džordža Flojda

Prije objave te informacije guverner države Minesota Tim Volc obratio se javnosti - zatraživši uspostavljanje reda u...

NAJČITANIJE

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Šaković i Laković pod obradom zbog Granda i Golubovića:...

U okviru policijskih aktivnosti u rasvjetljavanju bombaškog napada na nekadašnji ugostiteljski objekat „Grand“ i kuću policijskog funkcionera...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar