Većina marketa neće dići cijene i pored povećanja PDV-a

Iz najvećih crnogorskih trgovačkih lanaca “Vijestima” su saopštili da zbog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 1. januara neće povećavati maloprodajne cijene ili da će se truditi da zadrže iste cijene, osim u slučaju akciznih proizvoda kada ih ne mogu mijenjati.

 

Povećanje takozvane više stope PDV-a sa 19 na 21 odsto, znači da se maloprodajne cijene tih proizvoda povećavaju za 1,7 odsto. U slučaju da ih trgovci ne povećaju, tu razliku za veći PDV će platiti iz svoje marže odnosno zarade. To je i dobar marketinški potez u borbi sa konkurencijom.

Trgovci su saopštili i da su završili tehničke pripreme kako bi od 1. januara njihove kase obračunavale PDV po stopi od 21 odsto, i da zbog toga neće biti potrebni prekidi u radu.

Iz Merkatora Crna Gora, koji ima 111 prodavnica  širom Crne Gore pod brendom “Idea”, “Vijestima” su kazali da neće povećavati cijene zbog veće stope poreza.

“Idea prodavnice neće povećati cijene proizvoda zbog povećanja stope PDV-a. Napominjemo da to ne važi za akciznu robu, na čije formiranje cijena mi nemamo uticaj. Pripreme za promjene poreske stope su odrađene kvalitetno, tako da će poslovanje biti redovno”, saopštili su iz Merkatora Crna Gora.

I iz kompanije Voli su naveli da će se truditi da za većinu proizvoda zadrže iste cijene, kao i da neće biti prekida rada zbog štelovanja registar kasa.

“Shodno novom zakonu, Voli će primijeniti novu stopu PDV-a od 21 odsto, blagovremeno, bez prekida rada.  Trudićemo se da na nivou našeg lanca marketa  zadržimo iste cijene koliko god to budemo bili u mogućnosti, do promjene nabavne cijene artikala, odnosno do isteka postojećih zaliha”, naveli su iz kompanije Voli.

“Vijesti” su ista pitanja poslali i Domaćoj trgovini – Aroma marketi, i HDL Laković, ali nijesu dobili odgovor.

U Crnoj Gori postoje samo dvije stope PDV-a, viša od 19 odnosno sada od 21 odsto i niža od sedam odsto. Niža stopa PDV-a ostaje sedam odsto, a ona se primjenjuje na osnovne životne namirnice, ljekove, medicinska i ortopedks sredstava,  knjige, štampu, udžbenike, vodu, karte za prevoz, ulaznice za pozorišta, bioskope, sportske priredbe, stočnu hranu, ali i usluge u marinama i lukuznim hotelima. Više stopa obuhvata sve ostalo – hranu, odjeću, obuću, struju, gorivo, telekomunikacione usluge, tehničke uređaje, namještaj, građevinske materijela,…

Vlada očekuje da od povećanja više stope PDV-a prihoduje oko 60 miliona eura.  

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare