VIDEO – Inicijativa Đukanovića: Fond za podršku mladim talentima

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najavio je danas da će, nakon pobjede na predstojećim izborima, kao predsjednik Crne Gore pokrenuti inicijativu za formiranje fonda koji će služiti nza dalje stručno usavršavanje najtalentovanijih mladih ljudi u državi. On je to kazao tokom posjete Mtel digitalnoj fabrici, startup programu koji je pokrenula kompanija Mtel i koji je otvoren za startup timove u najranijoj fazi razvoja, kao i za pojedince koji su spremni da u toku programa formiraju tim.

Đukanović je razgovarao tokom posjete sa mladim preduzetnicima koji koriste usluge Digitalne fabrike i koji su mu predstavili svoje projekte, i poručio im da je veoma zadovoljan njihovom inicijativnošću, kreativnošću i uspjesima koje su za kratko vrijeme postigli u oblasti digitalnih tehnologija, te da su odabrali pravi put da pomognu i sebi i državi time što su se opredijelili da kroz razvoj sopstvenog biznisa sami obezbijede nova i kvalitetna radna mjesta.

IMG 3068

„Zadovoljstvo mi je da sam danas posjetio prvu digitalnu fabriku u Crnoj Gori, koju je formirala kompanija Mtel krajem prošle godine, i da sam prisustvovao prezentaciji nekih prvih i najuspješnijih start up inicijativa u Crnoj Gori, koji su proizvod ovog ICT hub-a. Želim da kažem da ideja digitalne fabrike zaista sažima u sebi dvije važne potrebe Crne Gore. Prva je da postaknemo preduzetništvo, bez obziljnijeg i sveobuhvatnijeg podsticanja preduzetništva nije realno računati na onaj tempo ekonomskog rasta, a time i društvenog razvoja, koji Crnoj Gori treba u našoj namjeri da sustignemo nivo razvijene Evrope. I drugo, jako je važno da kroz razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija takođe ubrzano nadoknađujemo tehnološko zaostajanje, zaostajanje u pogledu inovativnosti, koje je uslijedilo u Crnoj Gori i na prostoru ex Jugoslavije iz poznatih razloga od 90-ih godina do danas. Dakle, obje te dimenzije su sadržane u ideji digitalne fabrike i smatrao sam da je jako važno da današnjom posjetom pružim podršku ovoj inicijativi i istovremeno da najavim podršku nakon pobjede na predsjedničkim izborima. Mislim da su informaciono-komunikacione tehnologije jako važna podrška svakoj državi i svakoj ekonomiji, posebno maloj državi kakva je naša, koja ima potrebu da bude otvorena, da bude integrisana, da bude konkurentna, jer se uz pomoć tih tehnologija pomaže ekonomiji da lakše savladava barijere, da obezbjeđuje brži protok informacija, ljudi, ideja, kapitala, i to je nešto što je potpuno kompatibilno sa našom idejom oko integracije Crne Gore u širu evropsku i međunarodnu zajednicu. Važno je da država nastavi da razvija informaciono-komunikacionu infrastrukturu i da podstiče sticanje IT vještina, i u tom smislu je jako važno da je već artikulisana inicijativa da se formira studij za softverski inženjering, na nekom od univerziteta u Crnoj Gori, i mislim da će to biti odlična dopuna ove edukativne prakse koja je već zaživjela ovdje u digitalnoj fabrici Mtel-a. Ono o čemu razmišljam, dakle, što sam već na neki način i pomenuo, jeste da planiram da nakon što pobijedim na izborima, kao predsjednik, pokrenem jednu inicijativu da formiramo jedan dobar fond, u kojem država neće biti jedini, možda ni vodeći participant, nego će to biti upravo razvijene i društveno odgovorne kompanije kakva je Mtel, fond koji će zapravo služiti za dalje stručno usavršavanje najtalentovanije mlade generacije u Crnoj Gori, gdje ćemo prevladavati ovaj deficit znanja koji imamo, posebno određenih specijalističkih znanja, i stvarati uslove da Crna Gora postane u perspektivi društvo znanja i da naše znanje bude dovoljno i za naš razvoj i da bude konkurentno na nekim širim, prije svega evropskim prostorima“, kazao je predsjednik DPS nakon posjete Mtel digitalnoj fabrici.

{youtube}AmaLb083Q8Q{/youtube}

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare