VIDEO – Ovo smo čekali četiri godine! Postavljeni prvi metri asfalta na prioritetnoj dionici auto-puta

Nakon probijanja tunela, gradnje mostova i rada na nepristupačnom terenu koji je trajao više od četiri godine, danas je zvanično počelo i asfaltiranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare. 

Za sada asfalt će biti postavljen u dužini od pola kilometra, a i u narednim danima će se nastaviti sa asfaltiranjem.

Prvenstvo u asfaltiranju imaće otvorene trase, dok će posljednji slojevi asfalta biti nanijeti u tunelima, u kojima još ima radova na oplati. 

Iako je prva dionica trebalo da bude gotova do maja ove godine, rok je produžen za septembar naredne, kada će crnogorski građani napokon moći da osjete benefite ovog infrastrukturnog projekta. 

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan.

N.D.L.

 

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare