Više od 10 miliona eura za rekonstrukciju HE Piva

FOTO: PR Centar

Elektroprivreda (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV, potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane (HE) Piva vrijedan 10,3 miliona eura.

Ugovor će finanisrati KfW banka sa 8,5 miliona eura i EPCG.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko i generalni menadžer ABB, Danilo Moresco.

Noveljić je kazao da će HE Piva dobiti modernizovanu hidro-mašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je objasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande.

„Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta, kao što su produženje radnog vijeka elektrane još 40 godina, obezbijeđuje se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanje takozvanih pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u posljednje dvije godine iznosio preko dva miliona EUR“, precizirao je Noveljić.

Kolenko je kazao da je kompanija Litostroj zadužena za isporuku mašinske opreme, hidrauličnog sistema i regulacije, kao i za sporednu opremu.

„Nakon završetka radova predviđen je probni rad, tokom kojeg ćemo osigurati naše prisustvo. Nakon toga ide radni period, tokom kojeg sve mora biti kako je propisano protokolom“, rekao je Kolenko.

On je naveo da je Litostroj hidroelektrani Piva isporučio opremu 1976. godine i da ona oko 40 godina radi veoma dobro i da je dobro održavana.

„Sa ovim novim ugovorom počinjemo sa revitalizacijom elektrane i nadamo se da će oprema biti u stanju da se eksploatiše narednih 30 ili 40 godina, kako je predviđeno projektom“, kazao je Kolenko.

Moresco je naveo da je ta kompanija ABB tehnološki partner koji održava transformaciju energije u Crnoj Gori.

„Crna Gora je dio regiona južne Evrope. Namjera nam je da rastemo ovdje. Svake godine investiramo više od pet odsto u razvoj, kako bi dobili proizvod u skladu sa očekivanjima korisnika“, poručio je Moresco.

On je rekao da će ta kompanija nastaviti sa investiranjem u infrastrukturu, kako bi podržala takve planove i u budućnosti.

„Biće mnogo prilika da ispratimo napredovanje projekta, iz ugla izvođača radova. Svakih dva mjeseca, zajedno sa klijentom i našim partnerom Litostrojem, obavljaćemo pregled radova, koji će nam obezbijediti monitoring projekta i omogućiti njegovu uspješnost“, poručio je Moresco.

Navedena modernizacija i rekonstrukcije biće realizovane u naredne tri godine i omogućiće usvršavanje kako samih članova tima tako i kolega iz drugih dijelova EPCG, koji će pružati podršku u narednom periodu.

Projekat revitalizacije HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe projekata, čiji je cilj, između ostalog, i povećanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica u vrijednosti od 30 miliona eura.

To predstavlja nastavak strategije menadžmenta kompanije i započetog investicionog ciklusa vrijednog preko 170 milion eura.

Time će, između ostalog, EPCG zadržati lidersku poziciju u proizvodnji i snabdijevanju u periodu otvorenog tržišta i ulaskom novih proizvođača električne energije u Crnu Goru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare