Vlada ispunila 82 odsto plana za 2017. godinu

Sa sjednice Vlade

Vlada Crne Gore, na danas održanoj 44. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za III kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017. zaključno sa III kvartalom.

 

Kako je saopšteno nakon sjednice, prilikom predstavljanja izvještaja istaknuto je da realizacija Programa rada Vlade za 2017. u III kvartalu iznosi 60,9 odsto, dok je ukupna realizacija Programa rada Vlade za 2017. zaključno sa III kvartalom 82,6 odsto.

”Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za III kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade zaključno sa III kvartalom 2017. i navedeno da je stepen realizacije zaključaka 93,81 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Treći kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG) za period 2017 – 2018. koji je Vlada usvojila, pokazao je da je u prva tri kvartala 2017. ispunjeno 74 odsto obaveza i to 71 odsto u zakonodavnom okviru i 94 odsto u strategijskom.

”U okviru diskusije po ove tri tačke dnevnog reda ukazano je na potrebu vanrednih napora u predstojećem periodu kako bi u ovoj godini bile realizovane sve preuzete obaveze. U tom smislu usvojen je radni zaključak o organizovanju posebnih sjednica Vladinih stalnih radnih tijela na temu ubrzanja realizacije preuzetih obaveza, kako iz Programa rada Vlade za 2017, tako i iz Programa pristupanja Evropskoj uniji za period 2017-2018”, saopšteno je iz Vlade.

Usvojen je i Petnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – septembar 2017.

Izvještaj je namijenjen članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, s ciljem redovnog i sveobuhvatnog informisanja o procesu pregovora Crne Gore i razmjene mišljenja o aktuelnim temama i izazovima pregovaračkog procesa.

”Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno – garantnim poslovima. Ovim dokumentom se prvi put uređuju poslovi faktoringa (način obavljanja tih poslova, sadržina ugovora o faktoringu, prava i obaveze učesnika u poslu), kao i otkup dospjelih potraživanja. Pored toga, unapređuje se postojeći regulatorni okvir iz oblasti pružanja finansijskih usluga, čime se stvara osnova za njihov dalji razvoj. Takođe, u režim regulisanja i supervizije, pored već regulisanih subjekata (banke, mikrokreditne finansijske institucije, kreditno-garantni fondovi i platne institucije), uključuju se i drugi najznačajniji pružaoci finansijskih usluga – lizing društva, faktoring društva i društva za otkup potraživanja.

Regulacijom ovih subjekata stvaraju se ujednačeniji uslovi poslovanja svih učesnika na finansijskom tržištu, omogućava se mikro, malim i srednjim privrednim društvima bolji pristup sredstvima za poboljšanje likvidnosti i unapređuje se postojeći zakonodavni okvir kojim se uređuju poslovi lizinga”, objašnjeno je nakon sjednice Vlade.

Na sjednici je usvojen i Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UPR).

”Tim povodom, Vlada je odredila delegaciju koja će predstaviti Izvještaj na zasijedanju Radne grupe za UPR u januaru sledeće godine u Ženevi. Izvještaj predstavlja rezultat nacionalnih konsultacija u kojima su učestvovali državni organi, Zaštitnik ljudskih prava, nevladine organizacije i organizacije iz sistema UN-a u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma i konstatovano da se većina projekata realizuje ugovorenom dinamikom i u skladu sa Investicionim programima kao i Kapitalnim budžetom za 2017., kao i da je potrebno ubrzati realizaciju planiranih aktivnosti na projektima na sjeveru Crne Gore.

”Vlada je donijela Odluku o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 KV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora u dijelu detaljne razrade lokacije. Izmjenama se pristupilo u cilju stvaranja uslova za izgradnju trafostanice Lastva, pri čemu se zadržavaju kapaciteti od opšteg interesa, a kreiraju povoljnija i fleksibilnija prostorna i investiciona rješenja.”

Usvojena je Informacija o prenosu prava svojine na posebnim djelovima – stanovima u stambenom objektu u Baru.

”U ovom stambeno poslovnom objektu 50 stanova je dodijeljeno Ministarstvu prosvjete (prosvjetnim radnicima iz prosvjetnih ustanova iz Bara), 47 stanova Ministarstvu zdravlja (zaposlenim u Opštoj bolnici, Domu zdravlja Bar i Ministarstvu zdravlja) i tri stambene jedinice Fondu za zdravstveno osiguranje. Tim povodom, Vlada je dala saglasnost da se izvrši prenos prava svojine sa Države Crne Gore na nove vlasnike”- navedeno je u saopštenju.

Vlada je takođe usvojila Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u 2016. i Izvještaj o radu Komisije za kontrolu državne pomoći za 2016.

”Prilikom predstavljanja Izvještaja, navedeno je da je u 2016. u Crnoj Gori dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 20.714.840,80 eura, što u odnosu na ukupno dodijeljenu državnu pomoć u 2015. godini predstavlja smanjenje od 11,39 odsto. Naglašeno je i da je dodijeljena državna pomoć na nivou prosjeka zemalja Evropske unije. Od ukupno dodijeljene pomoći u 2016. 63,08 odsto dodijeljeno je malim i srednjim preduzećima, odnosno za zapošljavanje, što je okarakterisano kao nastavak pozitivnog trenda”, navode iz Vlade.

Takođe, Vlada je prihvatila Sporazum o donošenju lokalnog planskog dokumenta i donijela Odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana „Maljevik”.

”Kako se radi o prostoru u opštini Bar za koji postoji interesovanje za značajnije ulaganje u turističke kapacitete najviše kategorije, a trenutno je bez važeće detaljne razrade koja bi omogućila izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, Vlada i Opština Bar sporazumjeli su se da Vlada donese DUP ‘Maljevik“, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Roganović: Mašina se upalila, svi oko nas svjesni da...

Crna Gora je na startu glavne faze Evropskog prvenstva preslišala Hrvatsku 32:26. "Ono što...

Simić: Sanjamo, ne želimo da se probudimo

''Namjestili“ smo odbranu kao nikad do sada, a ja sam ušao dobro u meč, branio zicere... Hvala...

Detalji pisma Krivokapića Porfiriju

Saopštenje prenosimo integralno:  "Te izmjene se odnose na potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa...

Zirojević: Davljenik se za slamku hvata

Kako je naveo, imajući u vidu hvalospjeve Demokrata nad samima sobom i njihovo veličanje rada Skupštine u...

Bogdanović: Taj koga si savjetovala završio u Spužu, a...

Nervozni preletači nastavljaju da zasipaju javnost glupavim floskulama DPS-a. Posljednja u nizu, koju bezidejno ponavlja lažna NVO...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare