test

Vlada sprema 1,1 milion eura kako bi spriječila štrajk u Institutu Igalo

Standard

25/04/2024

06:57

Vlada bi trebalo danas na sjednici da donese odluku o uplati 1,1 milion eura pomoći Institutu''Igalo'', kako ne bi došlo do štrajka i obustave rada u tom državnom preduzeću,.

Taj novac je Institut zaradio i on se nalazi kod Fonda zdravstva, a Vlada treba da nađe način na koji će se pomoć uplatiti radnicima koji od decembra nisu primili zaradu. Vlada će novac uplatiti na račun Sindikata, kako bi se pomoglo radnicima. Račun Instituta “Igalo” je blokiran, pa zbog toga se i ne može uplatiti novac Institutu, jer bi zbog blokade bio povučen za namirenje duga pravnih lica koja su blokirala račun.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za rešavanje statusa Instituta “Igalo” Srđan Pavićević za “Dan” je kazao da se nada da će odluka o pomoći Institutu biti na sjednici Vlade.

” Sva raspoloživa sredstva su upregnuta da se taj problem riješi što prije i što efikasnije za zaposlene, da bi se nastavilo sa spasavanjem i restrukturiranjem Instituta. Tako da ćemo pokušati to da realizujemo u narednim danima”, rekao je Pavićević.

Istakao je da odluku o pomoći Institutu pripremaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada, te da ne zna koliki iznos pomoći može da bude. Potvrdio je da su već za usluge zaradili 1,1 milion eura koje su kod Fonda zdravstva.

Izvršni direktor Instituta “Igalo” Zoran Kovačević za “Dan” je kazao da je dobio uvjeravanja da će u vremenu dok se usvoji plan spasavanja, isplatiti pomoć zaposlenima u smislu obezbjeđenja egzistencije i opstanka rada Instituta.

” Čuvanjem egzistencije radnika čuva se i zdravlje pacijenata koji su na liječenju i pacijenata koji tek treba da dođu. Zaposlenima je prihvatljivo da im se isplati pomoć preko Sindikata, dok se ne donesu mjere koje bi oslobodile račun Instituta od blokade. Prema mojim informacijama, odluka o isplati pomoći bi trebalo da bude donesena u četvrtak. Sačekaćemo informaciju od Vlade”, rekao je Kovačević.

Istakao je da je pričao sa zaposlenima i da su svi rekli da će sačekati još danas da vide hoće li biti pomoći ili ne.

” Ako se uplati novac, nema štraja, a ako se ne uplati, slijedi obustava rada”, rekao je Kovačević.

On je takođe saopštio da imaju 1,1 milion eura zarađenih kod Fonda zdravstva, ali da ne zna koliko će novca Vlada uplatiti za radnike. Zaposleni su poslednju platu primili u decembru i to je bila plata za novembar. Zarada za prethodni mjesec u Institutu se isplaćuje do 20. u mjesecu.

” Uplata Vlade će biti u formi pomoći, a kasnije ćemo vidjeti kako će se to sve regulisati. Očekivanja su da se na račun Sindikata uplati 1,1 milion eura”, rekao je Kovačević.

Predsjednica Sindikata Instituta “Igalo” Marija Obradović je takođe kazala da imaju obećanja da će novac biti uplaćen, te da čekaju da vide šta će biti sa uplatom, pa će onda donijeti konačnu odluku o štrajku.

Sindikat je najprije donio odluku da stupaju u štrajk 25. marta, međutim, nakon što im je Komisija za rešavanje statusa Instituta predstavila plan za to preduzeće, odlučili su da odlože štrajk do 25. aprila. U međuvremenu se nije ništa realizovalo po pitanju rješavanja statusa Instituta i radnici nisu primili nijednu platu. Zbog toga su sada samo ostali pri prethodnoj odluci, ali čekaju da vide hoće li Vlada uplatiti novac, kako ne bi došlo do štrajka.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Dan

Ostavite komentar

Komentari (0)