Vladin Program intervencija na tržištu daje rezultate

Program intervencija na tržištu koji je pokrenut kroz drugi Vladin paket mjera uspješno se realizuje i daje rezultate, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Ovih dana realizuje se jedna od mjera kojom su sirare oslobođene viškova sira koji nijesu uspjeli plasirati, zbog značajno smanjene turističke potrošnje. 

Sir se ustupa bolnicama i centrima kolektivnog stanovanja. U prethodnom periodu, na ovaj način, viškovi jogurta i jaja ustupani su Crvenom krstu i narodnim kuhinjama. 

Program intervencija na tržištu sadrži niz privremenih mjera čiji je glavni cilj da se pruži pomoć onim proizvođačima kojima je, u okolnostima izazvanim pandemijom COVID19, otežan pristup tržištu i ugroženi dohodak i opstanak proizvodnje. Riječ je o mjerama koje država može da pokrene u vanrednim slučajevima, a sa ciljem stabilizacije tržišta i sprečavanja potencijalnih šteta, i to  intervenišući u onim sektorima gdje je to neophodno”, navedeno je u saopštenju.  

U dnevnoj komunikaciji sa proizvođačima 

Od početka epidemije u Crnoj Gori,kako navode iz tog resora pažljivo su praćeni i analizirani izazovi  sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima. 

“Pratimo njihovo poslovanje, probleme sa kojima se suočavaju, situaciju na tržištu. 

Uz dodatne terenske i administrativne kontrole, donosile su se odluke o potrebi za pokretanjem neke od mjera intervencija na tržištu. Važno je napomenuti da su u fokusu primjene ovog programa oni sektori koji su svoju proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turističku potrošnju. Zbog značajno smanjenje turističke potrošnje, stvorene su zalihe proizvoda u pogonima i postojala je opasnost od propadanja proizvoda”, piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.   

Sačuvali proizvodnju i radna mjesta 

Ministarstvo je pokrenulo mjere intervencije u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgoja pastrmke, uzgoja mušlji, proizvodnje jaja i otkupa krupne stoke. 

Takođe, reagovano je i u sektoru biljne proizvodnje, kada se pravovremeno intervenisalo zbog poremećaja na tržištu lubenice i krompira, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta, i sa aspekta cijena i ponuđenih   količina. Mjere koje su sprovedene u sektoru mljekarstva su posebno bile važne za opstanak ovog sektora. 

Održana je proizvodnja u mljekarama i sirarama, sačuvana su radna mjesta u proizvodnim pogonima. Posebno je važno što je održana stabilnost otkupa mlijeka i sačuvana proizvodnja i prihodi brojnih crnogorskih farmera, kao kooperanata. Proizvođačima je do sada iz ovog programa isplaćeno više od 360 hiljada eura. Ovih dana, procjena je, da će biti uplaćeno još najmanje 300 hiljada eura, za mjere čija je realizacija u toku.  

Nastavljamo 

Ministarstvo će, kako navode, nastaviti sa realizacijom ovih mjera, sve dok bude neophodna intervencija  u cilju održavanja stabilnosti tržišta i nesmetane poljoprivredne proizvodnje. 

“Reagovaće se, kao i do sada, tamo gdje su opstanak proizvodnje i dohodak proizvođača ozbiljno ugroženi. 

U trenutnim okolnostima, najvažnije je održati proizvodnju, kako bi nakon izlaska iz ove krize nastavili sa aktivnostima i brojnim razvojnim projektima u sektorima poljoprivrede i ribarstva.  Ministarstvo poljoprivrede ovim putem ukazuje na važnost komunikacije i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i ističe značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, čime podižu konkurentnost svoje ponude kroz sve veću zastupljenost domaćih proizvoda visokog kvaliteta i kratkih lanaca snabdijevanja, odnosno kratkih i brzih transporta poljoprivrednih roba “od njive do trpeze””, navedeno je u saopštenju.   

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovo je prognoza vremena za sjutra

"Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, prvenstveno u sjevernim predjelima i duž obale. Jutarnja temperatura vazduha...

Tabu-stvari u seksu koje to ne bi trebalo da...

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to...

Čepmen žali zbog ubistva Lenona: Ubio sam ga jer...

Čepmen je 1980. ispalio četiri hica u Lenona, ispred njegovog njujorškog stana na Menhetnu, dok je Ono...

Zabavite se uz test ličnosti: Koja vas mrlja podsjeća...

Sve što treba da učinite je da odaberete mrlju koja vas podsjeća na lice, nemojte previše razmišljati, samo...

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje...

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori...

NAJČITANIJE

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Vladimir Đukanović: E, MOJ ZDRAVKO, CRNI ZDRAVKO! Da nije...

- E, moj Zdravko! Zašto crni Zdravko? Zašto za ime Boga? Nisi ni stupio ljudski na političku scenu,...

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DPS: Mandatar opet zalutao, Krivokapić slavi uz “TAMO DALEKO”...

"Evo kako 200% Crnogorac, što bi rekao Andrija Mandić, proslavlja pobjedu na izborima. Krivokapić se i odje,...

Komentari

avatar