Vlasnici kompanije Novi duvanski kombinat nezadovoljni odnosom Vlade, prekidaju proizvodnju i odlaze iz Crne Gore

Kompanija Grand International FZ-LLC, koja je vlasnik kompanije Novi duvanski kombinat AD Podgorica, obavijestila je putem pisma, u koje je portal Standard imao uvid, premijera Zdravka Krivokapića da prekida proizvodnju duvanskih proizvoda u Crnoj Gori.

U pismu dostavljenom Krivokapiću navodi se da Grand International FZ-LLC i menadžment Novog duvanskog kombinata nije naišla na razumijevanje i podršku Vlade Crne Gore.

Oni posebno ističu da je ponašanje carinika Slobodnoj zoni prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen v.d. direktoru Uprave prihoda i carina, na koji do današnjeg dana nisu dobili odgovor.

Grand International FZ-LLC  odlazi iz Crne Gore, i najavljuje da će kvalifikovanim zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu ponuditi posao u njihovim kompanijama u inostranstvu.

Pismo upućeno Krivokapiću prenosimo u cjelosti: 

Grand International FZ-LLC još jednom želi da upozna Vladu Crne Gore i građane Crne Gore da smo u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnika kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima.

Takođe, dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju sa Novim duvanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duvana dajući im besplatno sjeme, našu stručnu pomoć, kao i vršili otkup cjelokupne proizvedene količine duvana. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija u Crnoj Gori i želje da što više zaživi proizvodnja duvana na teritoriji Crne Gore.

Uprkos uloženim naporima sa naše strane nijesmo bili zadovoljni saradnjom sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima o čemu smo u više navrata informisali resorno ministratstvo Crne Gore, ističući mogući prekid ovog vida saradnje. Razlozi su višestruki, među kojima posebno izdvajamo loš kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu.

Izrazili smo želju da proširimo kapacitet otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duvana u vrijednosti investicije od 12.000.000 eura, čime bi dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika.

Grand International FZ-LLC je investirao i izgradnju objekta gdje se nalaze prostorije za rad carinskih organa koji 24 časa prate rad u Slobodnoj zoni, sa svom potrebnom opremom, video nadzorom i kancelarijskom opremom.

Poslovanje u Slobodnoj zoni, čiji je vlasnik i operater Novi duvanski kombinat, se obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti imovine i lica, tako da je kako unutrašnji, tako i spoljašnji prostor Slobodne zone pokriven kamerama tj. video nadzorom i sistemom tehničke zaštite koja podrazumijeva 24-časovnu kontrolu pristupa zoni.

Novi duvanski kombinat je više puta bio predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave, nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje.

Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore.

Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi naših budućih investicija, zainteresovanosti za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenje i razvoj proizvodnje duvana, rješavanja pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili ni jednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje.

Nijesmo naišli na razumijevanje i kada smo bili zainteresovani za kupovinu linije za primarnu proizvodnju iz starog Duvanskog kombinata koja je bila vlasništvo Vlade Crne Gore, koja je istu prodala kompaniji van Crne Gore.

Jako iznenađujuće i zabrinjavajuće za nas su bile objave u crnogorskim medijima koji su nas predstavili kao kompaniju koja je pod sumnjom da se bavi nelegalnim aktivnostima.

Ponašanje carinskih službenika u okviru Slobodne zone prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo je jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen v.d. direktoru Uprave prihoda i carine od strane izvršne direktorice Novog duvanskog kombinata, na koji smo do današnjeg dana ostali bez odgovora.

Takođe, naglašavamo da carinski službenici koji nadgledaju slobodnu zonu imaju 24-časovni nadzor, kako fizički tako i video, neograničen pristup i pregled svih kretanja materijala i proizvoda unutar i izvan Slobodne zone.

Grand International FZ-LLC će spovesti sve aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom vezano za prestanak obavljanja osnovne djelatnosti i ponuditi kvalifikovanim zaposlenima iz određene struke u Novom duvanskom kombinatu da mogu nastaviti sa radom u našim kompanijama u inostranstvu.

Mendžment Novog duvanskog kombinata je za sve vrijeme svog poslovanja bio otvoren i kooperativan za saradnju sa svim nadležnim institucijama Crne Gore, međutim u budućem periodu ne planira nastavak investiranja pod prethodno navedenim uslovima. propratnom

Za sve prethodno navedeno Novi duvanski kombinat raspolaže adekvatnom dokumentacijom.

Poslije ove konačne odluke Grand International i dalje ostaje otvoren za razgovor sa predstavnicima Vlade Crne Gore za biuduće aktivnosti unutar Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Potpisan sporazum, Emirati će snabdijevati Njemačku tečnim gasom i...

Pozdravio je „novi istorijski sporazum“ koji „jača rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke“, prilikom potpisivanja sporazuma...

Vujović: Za Crnu Goru pogubno da bude balkanska Bjelorusija...

On se osvrnuo na izjavu izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Violu fon Kramon koja je prokomentarisala potpisivanje...

Lajčak i Krivokapić u Njujorku: Razmijenjena mišljenja o političkoj...

“Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i razvoju događaja na Zapadnom Balkanu”, naveli...

Đukanović: Tragikomični pokušaji aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od...

Događaju u Pljevljima prisustvovao je i predsjednik DPS Milo Đukanović koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost...

Junetina u vinu sa pečurkama i slaninom

Ukusnu junetinu za koju je ključno da odstoji u pacu celu noće pre spremanja, preporučuje Praktična žena.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare