Izvor:RTNK

Vujović: Nećemo samo čekati na krovu, slijedi radikalizacija protesta

Radnici nikšićke Željezare Toščelik ranije danas popeli su se na krov fabrike i dali rok do 18 sati Vladi i potencijalnom kupcu Miodragu Davidoviću da konkretno kažu šta će biti sa sudbinom Željezare, ali to se nije dogodilo.

Predstavnik radnika Ivan Vujović rekao je za Televiziju Nikšić da su čekali do 18 sati da im se obrati neko iz vlade ili Davidović.

“Pošto nijesmo dobili taj poziv, ispeli smo se na krov i gore ćemo odlučiti koji su naši dalji koraci. Sigurno da nećemo samo čekati na krovu, biće radikalizacija protesta, koji vid – to ćemo odlučiti u narednim minutima”, poručio je on.

Vujović kaže da nijesu produžili rok državi da odgovori.

“Imali su dva sata da se jave, ali nijesu se javili”, navodi Vujović.

On je pozvao sve predstavnike političkih partija, koji se zalažu za dobrobit građana, da dođu i posjete radnike Željezare.

“Ako im nijesu samo bitne njihove fotelje i mjesta po dubini i upravnim odborima”, dodao je Vujović.

Pozvao je i sve bivše radnike Željezare i građane Nikšića da se okupe “i da napokon kažemo biznismenima i političarima da ne mogu da se igraju sa radnicima, jer ovo je prevršilo sve mjere.”

Ranije danas premijer Dritan Abazović kazao je danas da je Vlada izašla u susret Davidoviću u onome što su bili njegovi zahtjevi, koji su bili racionalni.

“Znam da smo sa ministrom finansija Damjanovićem, ministrom Đurovićem a i sa ministarkom prostornog planiranja i ministrom poljoprivrede uradili sve da se zaokruži biznis plan za Željezaru.  Ostalo je da Davidović dogovori detalje sa turskim vlasnikom. Mi smo spremni da pomognemo zbog radnika, želimo da oživimo Željezaru, to je ideja i u tom smislu puna podrška. Država ne može dogovor između dvije kompanije dovesti do kraja ako oni ne nađu zajednički jezik”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Baru.

Podsjećamo, Davidović je dao rok državi i institucijama da mu do danas u 14 sati, kada nastavlja pregovore sa turskim Tosčelikom, odgovore na tri zahtjeva.

Davidović traži da se u Željezarino vlasništvo vrate kamenolom Budoš, jezero Liverovići, kao i da mu se omogući da za potrebe fabrike sam proizvodi struju, a on je navodno spreman da plati i više od početnih 15,1 milion eura, koliko je ponudio u startu.

Nakon sastanka sa Davidovićem, radnici su pozvali premijera da održi riječ i pogura preuzimanje Željezare, ili će u suprotnom ponovo radikalizovati proteste.

Od državnih institucija do tada traži pisane garancije jer će imati nove pregovore sa turskim vlasnikom. Za jezero Liverovići, Davidović će se obratiti Ministarstvu poljoprivrede u čijem je raspolaganju, dok je za kamenolom na Budošu adresa Ministarstvo kapitalnih investicija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Putin proglasio aneksiju: Rusija od sada ima četiri nove...

Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara svoje srce  Ruski lider Vladimir...

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare