Vukčević: Prioritet nabavka ljekova i medicinske opreme, podržaćemo i mikro i mala preduzeća

Prioritet je nabavka ljekova, zaštittne opreme i sanitetskih vozila, sredstva za higujenu i hrana, za to moramo imati sredstava, saopštio je predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević na konferencija za medije IRF povodom nove kreditne linije za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom.

On je dodao da će podržati i srednja i manja preduzeća i zanatlije.

” Nova kreditna linija- kreditna linija za preživljavanje. Prioritet je nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Za ove namjene moramo imati sredstava. Zatim, proizvodnja, prerada i nabavka hrane, sredstava za higijenu. Slijede preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte”, saopštio je on.

“Turizam je ozbiljno ugrožen. U tom smislu IRF će analizirati svako preduzeće pojedinačno i donositi odluke. Dakle ne postoji pravo na kredit, već će IRF u skladu sa realnom situacijom i potrebama donositi pojedinačnu odluku”, objasnio je Vukčević.

On je kazao da iznos kredita može biti do tri miliona, ali to ne znači da svi mogu dobirti taj iznos, već se to određuje na osnovu procjene. Kako kaže grejs period je do dvije godine. Dokumentacija se dostavlja elektronski i putem pošte.

” Po kreditnoj liniji iznos kredita moze biti do €3.000.000. Grejs period je do dvije godine. Kamatna stopa je 1.5%. Kredit se realizuje bez naknade, dokumentacija se dostavlja elektronskim putem, počevši od sjutra.”, naveo je on.

“IRF intenzivno pregovara sa međunarodnim partnerima kako bi se obezbjedila sredstva za period koji nas čeka posle ovoga. Za sada nam je potrebna humanost, razumijevanje, solidarnost i strpljenje. Molim vas da razumijete poziciju svih nas”, naveo je on.

Na pitanja novinara kazao je da trenutno za prvi talas potreba imaju na raspolaganju oko 120 miliona eura. On je dodao da su za ugrožena preduzeća obezbjedili sredstva pomoći kako bi oni svojim radnicima omogućili plate.

Kazao je da će u narednom periodu poljoprivreda biti u posebnom fokusu.

“Ovo je prvi set mjera da sačuvamo ova preduzeća, radimo na tome da razvijemo razvojnosanacioni program, da pomognemo preduzećima”, rekao je na pitanje novinara Vukčević.

” Nužno je sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazala odgovoran odnos prema biznisu i prema državi, prije svega kroz plaćanje poreza, i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima kao i do sada”, poručio je Vukčević.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Mali veliki ljudi: Osnovci donirali novac NKT

Učenici odjeljenja V-a Osnovne škole “Štampar Makarije” iz Podgorice doniralo je NKT-u novac koji su prikupili...

Đorđe David iz bolnice: Trčao sam po stanu, kukao,...

On je saopštio da ima koronavirus, a sada je otkrio kako je sve počelo i kakve je...

Tramp neće staviti Njujork u karantin: “To je neamerički”

Kritičari su ovu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi, kako kažu, uzrokovala brojne probleme u regiji, piše...

Islamska zajednica podijelila pakete za 200 porodica iz Tuzi

Ukupna vrijednost donacije iznosi 6. 000 eura. Kakosu saopštili, obzirom na složenu situaciju i...

Italija i Španija bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih...

Slijedi je Španija s 5.690 umrlih (+832) i te dvije zemlje bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih...

NAJČITANIJE

IZJ: Još jedan potvrđen slučaj koronavirusa, ukupno 85

U Crnoj Gori sad imamo ukupno 85 inficiranih novim koronavirusom.

Đorđe David iz bolnice: Trčao sam po stanu, kukao,...

On je saopštio da ima koronavirus, a sada je otkrio kako je sve počelo i kakve je...

Bajramović: Neću se predati jer nisam ubio Roganovića

“Ali ću preko pravnog zastupnika dokazati svoju nevinost. Nakon nekoliko dana šoka i agonije u kojoj se...

Medojevići izašli iz izolacije: Sprovedeni u karantin u Sutomoru,...

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici naložio je da se Medojeviću i njegovj supruzi uruči rješenje...

CRNAGORAKORONA.COM: Sajt koji pokaže udaljenost od lica koja su...

"Da biste vidjeli vašu udaljenost od najbližih lica koji su u samoizolaciji dozvolite geolokaciju. Cilj ove aplikacije...

Komentari

avatar