Vukčević: Prioritet nabavka ljekova i medicinske opreme, podržaćemo i mikro i mala preduzeća

Prioritet je nabavka ljekova, zaštittne opreme i sanitetskih vozila, sredstva za higujenu i hrana, za to moramo imati sredstava, saopštio je predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević na konferencija za medije IRF povodom nove kreditne linije za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom.

On je dodao da će podržati i srednja i manja preduzeća i zanatlije.

” Nova kreditna linija- kreditna linija za preživljavanje. Prioritet je nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Za ove namjene moramo imati sredstava. Zatim, proizvodnja, prerada i nabavka hrane, sredstava za higijenu. Slijede preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte”, saopštio je on.

“Turizam je ozbiljno ugrožen. U tom smislu IRF će analizirati svako preduzeće pojedinačno i donositi odluke. Dakle ne postoji pravo na kredit, već će IRF u skladu sa realnom situacijom i potrebama donositi pojedinačnu odluku”, objasnio je Vukčević.

On je kazao da iznos kredita može biti do tri miliona, ali to ne znači da svi mogu dobirti taj iznos, već se to određuje na osnovu procjene. Kako kaže grejs period je do dvije godine. Dokumentacija se dostavlja elektronski i putem pošte.

” Po kreditnoj liniji iznos kredita moze biti do €3.000.000. Grejs period je do dvije godine. Kamatna stopa je 1.5%. Kredit se realizuje bez naknade, dokumentacija se dostavlja elektronskim putem, počevši od sjutra.”, naveo je on.

“IRF intenzivno pregovara sa međunarodnim partnerima kako bi se obezbjedila sredstva za period koji nas čeka posle ovoga. Za sada nam je potrebna humanost, razumijevanje, solidarnost i strpljenje. Molim vas da razumijete poziciju svih nas”, naveo je on.

Na pitanja novinara kazao je da trenutno za prvi talas potreba imaju na raspolaganju oko 120 miliona eura. On je dodao da su za ugrožena preduzeća obezbjedili sredstva pomoći kako bi oni svojim radnicima omogućili plate.

Kazao je da će u narednom periodu poljoprivreda biti u posebnom fokusu.

“Ovo je prvi set mjera da sačuvamo ova preduzeća, radimo na tome da razvijemo razvojnosanacioni program, da pomognemo preduzećima”, rekao je na pitanje novinara Vukčević.

” Nužno je sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazala odgovoran odnos prema biznisu i prema državi, prije svega kroz plaćanje poreza, i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima kao i do sada”, poručio je Vukčević.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Novi neredi u centru Minska, uhapšeno najmanje 19 osoba

Na snimicima koji kruže društvenim mrežama, policija hapsi i bije demonstrante. https://twitter.com/fresh_asbestos/status/1292868206789632003?s=20

Hrvatska će tužiti Holandiju zbog velikog gubitka u turizmu

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke turizam u ovoj susjednoj državi pretrpio gubitak od nekoliko desetina...

Ako Bajden pobjedi, ona će biti potpredsjednica SAD

Bas je u Kaliforniji već izgradila reputaciju progresivne i pragmatične političarke, koja se nametnula kao oganizatorka zajednice...

SZO: Dokazano je da je Covid-19 teško zaustaviti

“Dokazano je da je ovaj virus izuzetno teško zaustaviti”, rekao je Rajan, i dodao da je važno...

Casino Avala da se iseli i plati 20 miliona...

Mediji su već prenosili okolnosti spora ove dvije kompanije poslije raskida Ugovora o zakupu 2011, nakon čega...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

IZBOROM NOSIOCA LISTE DF I SNP UNAPRIJED PRIZNALI...

Opoziciono nastrojeni birači našli su se u čudu - ko je čovjek koji je ničim izazvan stao...

Četnicko divljanje u Beranama: Nacionalističke poruke osvanule na kućama...

Natpisi koji su jutros osvanuli u naselju gdje pretežno žive građani islamske vjeroispovijesti...

Berane poligon za razračunavanje “bjelaša”: Četničkim predstavama DF i...

Međutim, 70 godina poslije, u Beranama iste scene, samo što su ovoga puta cilj Bošnjaci, Muslimani... U...

Udes na putu Danilovgrad – Nikšić: Stradao Nikšićanin, više...

Nikšićanin I.B (29) stradao je, a više osoba je povrijeđeno u udesu koji se danas, oko 12...

Komentari

avatar