Zajednica opština: Neophodno da Vlada opredijeli dodatna sredstva u budžetu

Na zahtjev jednog broja predsjednika opština, danas je u Podgorici održana trideseta sjednica Upravnog odbora Zajednice opština.

“Kako je Predog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu u skupštinskoj proceduri, Upravni odbor je razmatrao Predlog zakona sa posebnim fokusom na kapitalni budžet u dijelu koji se odnosi na finansiranje realizacije kapitalnih projekta u opštinama”, navode iz Zajednice opština Crne Gore.

Prema njihovim riječima, zbog značaja Predloga zakona za dalji razvoj jedinica lokalne samouprave i ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu, Upravni odbor Zajednice opština je ocijenio da je neophodno da Vlada Crne Gore dodatno sagleda predloge date od strane jedinica lokalne samouprave i opredijeli dodatna sredstva u budžetu za realizaciju najznačajnijih kapitalnih projekata u opštinama.

“Od posebnog je značaja da se Budžetom Crne Gore za 2021. godinu da prioritet završetku započetih kapitalnih projekata, čijim stavljanjem u funkciju bi se obezbijedili povratni pozitivni efekti za razvoj opština i nova zapošljavanja. U tom smislu, posebno je naglašena potreba obezbjeđenja potrebnih sredstava u Budžetu za uredno izvršavanje ugovorenih obaveza po osnovu ranije započetih projekata”, kazali su iz Zajednice opština.

Kako dodaju, Upravni odbor Zajednice opština očekuje pozitivne reakcije resornog Ministarstva i Vlade u odnosu na predloge jedinica lokalne samouprave i u tom smislu insistira na što hitnijem održavanju zajedničkog sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore na kojem bi se razmatrala sva sporna pitanja u odnosu na kapitalni budžet.

“Naglašeno je da se samo zajedničkom saradnjom i komunikacijom centralnih i lokalnih vlasti mogu rješavati pitanja od značaja za građane, čega, po ocjeni Upravnog odbora, nije bilo u fazi pripreme budžeta. Upravni odbor će, takođe, u slučaju potrebe, zatražiti da predstavnici Zajednice opština učestvuju u radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, kada se bude razmatrao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu u cilju prezentiranja stavova Zajednice opština i zahtjeva za izmjenu Predloga zakona”, istakli su iz Zajednice opština.

Napominju, da je Upravni odbor razmatrao i Predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim se predviđa da se porez na dohodak fizičkih lica za neprijavljeni prihod neće ustupati opštinama i opredjeljivati u Egalizacioni fond, čime bi opštine ostale uskraćene za prihod od blizu 12 miliona eura na godišnjem nivou.

“U situaciji kad se, manje više, sve opštine suočavaju sa problemom konsolidovanja finansija i obezbjeđenja finansijske održivosti u uslovima teške zdravstvene i ekonomske krize, predlagač Zakona uskraćivanjem prava na značajan dio prihoda opštinama šalje poruku da opštine imaju viška sredstava, pa im dio treba uskratiti i opredijeliti u Državni budžet”, navode iz Zajednice opština.

U odnosu na ovakav predlog, kako kažu, Upravni odbor je jedinstvenog stava da Predlog Zakona treba povući iz procedure.

“U uslovima teške krize, dodatnim stvaranjem osnova za umanjenje mogućih prihoda jedinica lokalne samouprave, mogli bi se anulirati svi pozitivni efekti reformi sistema finansiranja lokalnih samouprava postignuti u prethodnom periodu, što je neprihvatljivo za opštine”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U EGIPTU I TUNISU sve više zaraženih, zabranjeni izleti...

Takođe, biće zatvorene i sve velike javne plaže, a neće biti ni večernjih izlazaka, sjedenja u barovima, šopinga s...

PKCG: Neophodan Zakon o posredovanju u prometu i zakupu...

Inicijativu za izradu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti predstavila je advokatica Marija Kalezić, iz agencije...

U sukobima u Jerusalimu povrijeđeno 169 osoba

Sukobi su izbili kada je veliki broj pripadnika izraelske policije bio raspoređen oko džamije Al Aksa, dok...

Milojević: Mi smo bolji tim, vjerovao sam da ćemo...

Budućnost je sinoć slavila u Baru 92:81 i sa 2:0 u seriji se plasirala u finale.

BRUSKETI S JAGODAMA

Sastojci: 10-ak jagoda, 60 g svježeg krem sira, 50 g gorgonzola, 1 kašičica prirodnog zaslađivača ili šećera, zrnasti...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare