Započeli redovni proljećni sastanci sa MMF-om i Svjetskom bankom

Prvog dana redovnih proljećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koji se, usljed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, održavaju u virtuelnom formatu, delegacija Crne Gore, koju su predvodili guverner CBCG dr Radoje Žugić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, održala je sastanak sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Tokom sastanka sa izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom, ministar Spajić i guverner Žugić upoznali su sagovornika sa trenutnom makroekonomskom i finansijskom situacijom u Crnoj Gori na koju je pandemija koronavirusa snažno negativno uticala, kao i sa mjerama koje su Vlada i Centralna banka preduzele u cilju pružanja podrške privredi i stanovništvu.

Ministar Spajić je istakao da će od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome zavisiti oporavak ukupne privrede. U tom smislu, „veoma je važno da Država pruži adekvatnu podršku turističkom sektoru za pripremu sezone, kao i da se ubrza započeta imunizacija stanovništva. Fiskalni stimulus i podrška privredi treba da budu nastavljeni i u drugom kvartalu ove godine, budući da je očuvanje radnih mjesta i kompanija u uslužnom i drugim sektorima, važnim za rast BDP-a, prioritet Vlade Crne Gore i u narednom periodu“, saopštio je Spajić.

Vlada Crne Gore je u januaru ove godine usvojila novi paket podrške privredi i građanima, vrijedan oko 165 miliona eura.

Ministar Spajić je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade Crne Gore, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu.

Guverner Žugić je istakao da je CBCG implementirala sedam paketa mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije, kroz čiju je realizaciju bankarski sektor „ustupio“ likvidnost stanovništvu i privredi. „Pred nama je veoma izazovan period i sve buduće mjere, kao i dosadašnje, moraju biti pažljivo i oprezno koncipirane kako bi se sačuvala stabilnost finansijskog sektora, bez kojeg nema ekonomskog oporavka“, saopštio je Žugić.

„Crna Gora je u grupi zemalja koje su izuzetno jako pogođene pandemijom“, istakao je direktor Hilbers i poručio da „prilikom definisanja novih mjera, morate biti veoma oprezni i voditi računa o njihovoj održivosti, kao i o adekvatnoj dužini njihovog trajanja“.

Crnogorska delegacija imala je sastanak i sa direktorom Sektora MMF-a za Evropu, Alfredom Kammerom.

Ministar Spajić je predstavio sagovornicima osnove predloga budžeta za tekuću godinu, kao i ostale planove vezane za vođenje fiskalne politike u narednom periodu. Razgovarano je i o mogućnosti pružanja tehničke podrške MMF-a prilikom definisanja narednog budžeta i dogovoreno da se ovoj temi posveti pažnja u narednom periodu.

Guverner Žugić se zahvalio g. Kammeru na odličnoj saradnji, posebno u okviru nedavno završene misije MMF-a o zaštitnim mehanizmima CBCG, u okviru koje je CBCG ocijenjena kao insitucija sa snažnim operativnim kontrolama u najvažnijih pet oblasti. Takođe se zahvalio na tehničkoj pomoći MMF-a na izradi novog zakona o CBCG. Kammer je uputio čestitke guverneru na preduzimanju ispravnih koraka ka izgradnji čvrste i kredibilne institucije.

Delegacija je imala završni sastanak sa Taom Zhangom, pomoćnikom generalnog direktora MMF-a, na kojem je takođe bilo riječi o fiskalnoj politici i aktivnostima na planu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora.

G. Zhang je pohvalio uspješnu emisiju euroobveznica i istakao da je imunizacija stanovništva prioritet za sve zemlje i jedini put prevazilaženja složene zdravstvene i ekonomske situacije. On je pozdravio najavu nastavka ekonomskih mjera za drugi kvartal, kao i prioritet koji je Vlada dala fiskalnoj odgovornosti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radost djece zbog pitke vode u regijama Bamak i...

Pitkoj vodi obradovali su se svi stanovnici u regijama Bamak i Segou, ali su to najviše pokazala...

Optužnica protiv Aleksića na čekanju: Sjutra novi svjedoci

Prošle nedelje je trebalo da bude podignuta optužnica protiv Aleksića, međutim, planove tužilaštva „poremetili“ su novi svjedoci...

Abazović: Ne znam zašto se protestovalo, niko u vlasti...

“Odgovorno stojim iza toga i mislim da su ljudi koji su izašli na ulice imali drugi motiv...

Milojević prezadovoljan: Odigrali smo odlično

“Plavi” su ubjedljivo nadigrali Igokeu u “Morači”. “Odigrali smo odličnu utakmicu, sve smo kontrolisali...

Formula 5:1 za dugovječan brak

Stručnjaci kažu da parovi koji imaju pozitivan stav prema životu, koji su ljubazni i nježni jedno prema...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare