Zejak: Učinićemo sve da Montenegro Airlines opet poleti

Kompanija Montenegro Airlines u stečaju koja trenutno nije u mogućnosti da obavlja samostalne letove fokus je stavila na druge usluge i logističku podršku zaiteresovanim pravnim i fizičkim licima.

Prošle nedjelje u Podgorici je otvorena poslovnica Montenegro Airlinesa u Bulevaru Ivana Crnojevića. U njoj se mogu kupiti karte za druge avio kompanije.

Poslovnica obavlja transfer putnika, iznajmljuje renta –car vozila, nudi aranžmane za grupno ili pojedinačno interesovanje, navela je Anđela Đekić koju je trenutno angažovala stečajna uprava Montenegro Airlinesa.

S obzirom na to da je veliki broj radnika ove kompanije ostao bez posla Đekić se nada da su nove aktivnosti među kojima su izdavanje poslovnih prostora i ketering nova šansa za njihovo uhljebljenje.

“Spremni smo da izađemo u susret sa uslugama koje se tiču tehničkog sektora, održavanja aviona, spremni smo da izdamo pod zakup naše poslovne prostore koji trenutno zjape prazni, a imamo ih dovoljno. Radimo na tome da se pokrene dio službe keteringa koji bi zainteresovanim licima pružio usluge koje se očekuju od njih”, naglasila je Đekić.

Srđa Tadić, predstavnik zaposlenih Montenegro Airlinesa, naglasio je da je poslije 20 godina radnog staža ponosan na organizaciju novih poslova, koji nezaposlenim kolegama pruža novu šansu za zaradom.

”Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo da uradimo dosta finih i kvalitetnih stvari jer nam je najbitnije da ovo ime Montenegro Airlines nastavi da živi, jer smo ponosni na njega. Gradili smo imidž i brend 26 godina, tako da je za sve nas ovo jedan lijep dan”, kazao je Tadić.

Saša Zejak, stečajni upravnik Montenegro Aiurlinesa, kaže da nije bilo potrebe za stečajem.

Naglašava da će svako ko je prijavio potraživanja koja su neosnovana krivično odgovarati.

”Podnio sam izjavu o namjeri reorganizacije. Glavni razlog zašto nijesmo prijavili plan reorganizacije je prijavljivanje 107 miliona eura državne pomoći, koju ja kao upravnik, smatram potpuno neosnovanom i vidjećemo dalji ishod toga. Samo znam da bez obzira na dalju sudbinu Montenegro Airlinesa, da će odgovarati svako ko bude prijavio potraživanja koja su neosnovana. Ukoliko se bilo koje prijavljivanje dokaže kao neosnovano stečajni upravnik će pokrenuti pravni proces u skladu sa zakonom”, kaže Zejak.

Zejak takođe naglašava da sa 25 zaposlenih mijenja oko 20 nekadašnjih direktora, svi rade kao jedan tim organizovano i brzo.

Najavljuje i otvaranje novih predstavništava u zemljama regiona. Posebno su fokusirani i na PLAN 145 koji Montenegrop Airlines nije imao do sada.

”Ovdje kod nas bilo je nekoliko kolega iz susjednih država koji žele saradnju sa nama. Akcenat stavljamo na PLAN 145 jer je to najprofitabilniji dio Montenegro Airlinesa. Uradili smo sve što je do nas, ukoliko budemo ispunili uslove dobićemo šansu da MA proširimo kao brend, na oblast koju ova kompanija nikada nije imala. Jedan od prvih koraka koji smo uradili jeste izrada priručnika,” navodi Zejak.

Na novinarsko pitanje je li stečajna uprava naplatila novac od imovine MA i ako jeste koji je to iznos Zejak odgovara:

”Nijesmo prodavali imovinu i ne namjeravamo bilo kakvu prodaju za sada. Mi već treći mjesec uredno izmirujemo plate iz svojih sredstava, ni od koga nijesmo uzeli jedan jedini cent. Narednih dana obezbijedićemo sredstva za tekuće finansiranje za 30 zaposlenih, za režijske troškove. Stečajna uprava je obezbijedila novac u skladu sa zakonom da se finansira Montenegro Airlines do kraja godine.”

Zejak ističe da MA ima toliko bočnih djelatnosti od kojih može da živi a koje su mnogo profitabilnije od samih letova.

”Kao upravnik, obećavam da ću pokušati sve da Montenegro Airlines opet poleti”, istakao je on.

U kompaniji Montenegro Airlines krajem aprila otvoren je stečaj koji je Uprava prihoda i carina tražila zbog poreskog duga od 11,9 miliona eura.

Radnici potražuju sedam zarada, kao i staž za oko tri godine.

Ukupni dugovi kompanije su 110 miliona eura, a račun je u blokadi od kraja decembra na iznos preko 20 miliona eura.

Većina imovine kompanije nalazi se pod hipotekama, zabilježbama i drugim teretima povjerilaca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare