Živković: Budžet ugrožen, Penzioni fond na ivici propasti zbog revanšizma prema Katniću

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o radu su diskriminatorno rješenje kojim se ugrožava finansijski sistem, budžet i Penzijski fond, a sve sa ciljem da se revanšira jednom čovjeku – specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, poručio je na današnjoj konferenciji šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista DPS Danijel Živković.

“Ovim izmjenama i dopunama Zakona o radu definisano je da će radni odnos po sili zakona prestati onima koji su navršili 66 godina život i 15 godina staža. I ne samo njima, već i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem. Ovo zakonsko rješenje bi trebalo da stupi na snagu već u subotu i predlažem svim zaposlenima u različitim sektorima koji sada imaju beneficiran radni staž da provjere da li će im radni odnos prestati po sili zakona”, rekao je Živković na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, radi se o diskriminatorskom zakonskom rješenju koje je urađeno bez ikakvog fiskalnog uticaja.

“Dobro znamo koliko je teško održiv Penzioni fond. Danas se za njega izdvaja preko 450 miliona eura. Usvajanjem ovog zakona, bez finansijskih procjena, imaćemo urušen finansijski sistem”, naglasio je Živković.

On je kazao da će to zakonsko rješenje, koje stupa na snagu u subotu, eliminisati one koje su u punoj snazi procesa rada.

“Čini mi se da je ova tema izmakla pažnji javnosti. U Crnoj Gori danas imamo preko 120.000 penzionera i preko 50.000 nezaposlenih i u takvoj korelaciji Penzioni fond je na ivici propasti. Kada stupi na snagu ovo zakonsko rješenje i kada dođe do prestanka radnog odnosa po sili zakona onim ljudima kojima se na određenim radnim mjestima staž računa sa uvećanim trajanjem, možete zamisliti koliko će biti opterećen budžet Crne Gore i Penzioni fond i pitanje je da li će ovako koncipiran budžet uopšte moći da servisira izdvajanja za budžet ”, rekao je Živković.

On je naglasio da su izmjene usvojene bez konsultacije sa socijalnim partnerima, tvrdeći i da dio parlamentarne većine nije znao za šta glasa.

Živković je rekao da će DPS već sjutra podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog dokumenta i tražiti obustavu primjene, kako je rekao, nakaradnog zakonskog rješenja.

On je kazao da “ovoliko skandaloznosti” jedne vladajuće većine nije viđeno posljednjih nekoliko decenija.

“Postavlja se pitanje gdje je kraj. Novi izbori su jedini način da se spriječi ovaj sunovarat”, rekao je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra toplo i sparno, do 30 stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorolohiju i seizmologiju, poslijepodne u sjevernim, a tokom noći i u...

Predstavnik Stejt departmenta dolazi u Brisel na razgovore o...

Takođe, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude...

Jak zemljotres pogodio Filipine

Epicentar zemljotresa je bio u Mindoro provinciji, a osjetio se i u Manili. Filipini...

Vuković: Uređenje fasada na podgoričkim ulicama – fenomenalan učinak

Gradonačelnik Vuković je saopštio i uporedne podatke koliko je urađeno od 2019. do 2021. godine.

Valenski: Došlo je do konfuzuje o buster dozi vakcine...

Za sada je odobrena samo buster doza kompanija Fajzer/Bajontek. Prošle nedjelje, Valenski se složila...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare