test

ŽPCG za STANDARD: Nijesmo u mogućnost da u svim vozovima obezbijedimo klimu, očekujemo rekordnu sezonu, nećemo mijenjati cijene

Standard

06/07/2022

10:01

ŽPCG u 2022.godini očekuje rekordan broj putnika i brojke za prvih pet mjeseci ove godine govore u prilog tome da će prihodi od prodaje karata nadmašiti i rezultate iz sad već po uspjehu čuvene 2019. godine , saopšteno je iz ove kompanije za porrtal Standard.

Kako navode za prvih pet mjeseci 2022. godine prevezeno je skoro 250.000 putnika, što je za 75 % više u odnosu na uporedni period 2021. godine, a prilivi od prodaje karata u mjesecu junu prema preliminarnim podacima iznose nešto više od 280 000 EUR što je bolji rezultat ček i u odnosu na prihode u junu 2019. godine, koja je bila rekordna.

Iz ŽPCG su uvjereni da ovi podaci najavljuju uspješnu turističku sezonu.

Zbog velikog broja putnika kako navode svi vozni kapaciteti sa kojima ŽPCG raspolaže su uključeni u eksploataciju.

Na relaciji Bar – Bijelo Polje –Bar saobraćaju Elektromotorni vozovi sa ukupnim kapacitetom od 606 mjesta i dodaju da s obzirom na rekordno interesovanje putnika nastojaće da u sastav voza koji ujutru polazi iz Bijelog Polja uvrste i dodotana kola kako bi adekvatno odgovorili ovom povećanom interesovanju putnika.

Kako kažu iz ŽPCG svjesni su da u vrelim ljetnjim danima putnicima najviše smeta činjenica da neki od vozova koji saobraćaju nemaju klima uređaje, i pojašnjavaju da u elektromotornim vozovima starije proizvodnje nije bilo tehnički moguće ugrađivati klima uređaje tokom remonta te je urađeno dodatno rashlađivanje, koje u najtoplijim danima nije dovoljno.

” Nezadovoljstvo putnika nedostatkom klimatizacije u svim vozovima razumijemo ali trenutno nijesmo u mogućnost da u ovim vozovima obezbijedimo klimu. CAF elektromotornivozovi svi imaju ugrađene klima uređaje, međutim u njima je manje mjesta za sjedenje, što ne odgovara povećanoj potražnji za našim uslugama”, objašnjavaju iz ŽPCG.

Sva vozna sredstva osim tri CAF EMV su velike starosti,( prosječna starost voznih sredstva je iznad 40 godina) a ŽPCG ulaže sredstva u njihovu tehničku ispravnost, kažu iz ove kompanije i dodaju da je najvažnije pitanje njihova tehnička ispravnost koja se održava na visokom nivou, te da putnici mogu biti sigurni u bezbjednost željezničkog prevoza.

Zbog povećanog broja putnika u ljetnjim mjesecima u cilju poboljšanja higijene u vozovima, Željeznički prevoz Crne Gore AD je preduzeo odgovarajuće aktivnosti na poboljšanju higijene u vozovima obezbjeđivanjem dovoljnog broja radnika na ovim poslovima, kao i angažovanjem stručnih lica za temljno čišćenje  i održavanje higijene u putničkim vagonima.

Osim zamjerki na nedostatak klima uređaja i čistoće putnici su godinama unazad bili revoltirani velikim kašnjenjima, koji su bili redovna pojava naročito u međunarodnom saobraćaju.

Veliko kašnjenje voza koji je prije dva dana stajao u stanici Brodarevo više od sedam sati izazvao je burne reakcije putnika na društvenim mrežama.

Iz ŽPCG pojašnjavaju da je jedino zakonsko rješenje bilo čekati na drugu lokomotivu Željeznica Srbije i da crnogorski željeznički prevoznik nije mogao uraditi ništa drugo do postupiti po standardnoj proceduri u ovakvim slučajevima kada se upućuje najbliža lokomotiva da preuzme voz.

Kako navode trenutno ne postoji mogućnost razmjene lokomotiva između dvije željezničke uprave i lokomotive se mijenjaju u graničnoj stanici, ali smatraju da bi bilo korisno u narednom periodu razmotriti te propise u slučajevima kada do kvara dođe u blizini granice.

Za slučajeve vanrednih događaja na teritoriji Crne Gore, ŽPCG ima ugovore o alternativnom prevozu te kad god je to moguće i kad je lokacija pristupačna za autobuse, koristimo tu mogućnost, ukoliko dodje do vanrednog događaja koji bi mogao duže trajati, kako bismo izbjegli da putnici čekaju, pojašnjavaju oni.

Kako navode iz ove kompanije u cilju smanjenja vanrednih događaja na minimum u proteklih godinu dana su uloženi veliki napori u cilju  uspostavljanja redovitosti željezničkog saobraćaja, izdvojena su značajna finansijska sredstva u cilju remonta i ospoobljavanja voznih sredstava (10 putničkih vagona i elektromotorni voz vrijednosti preko 1,5  miliona eura).

Iz ove kompanije se nadaju s obzirom na povećanje cijena naftnih derivata i prevoza u vazdušnom i drumskom saobraćaju da će željeznički prevoz biti konkurentniji, i da će putnici za svoj prevoz još masovnije birati putovanje željeznicom.

U tu svrhu su kako zaključuju i cijene ostale na nivou prošlogodišnjih sa brojnim povlasticama i promotivnim akcijama.

Ivan Đoković

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)