Anketne pepeljare postavljene na tri lokacije u Podgorici

Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada i gradsko preduzeće Čistoća, u saradnji sa drugoplasiranim timom na takmičenju Climathon Podgorica 2020, realizuje projekat „ButtMade“, koji za cilj ima promociju neophodnosti adekvatnog odlaganja duvanskog otpada – opušaka, saopštili su iz PG Biroa.

Kako navode, pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Branka Knežević je istakla da joj je posebno drago što je tim koji je osmislio ovaj sjajan projekat izabrao upravo Podgoricu kao polaznu tačku za testiranje same ideje.

“Osim našeg sekretarijata današnju akciju su podržale i kolege iz gradskih preduzeća Čistoća i Komunalne usluge, a kako bismo privukli sugrađane da odlažu opuške i sakupili što veću količinu ove vrste otpada na pepeljarama imamo zanimljiva pitanja i zato pozivam sve sugrađane da obratimo pažnju na ove pepeljare i da ih korstimo jer na taj način zaista doprinosimo zaštiti sredine u kokoj živimo”, poručila je Knežević.

Ekonomistkinja, Nevena Keković, susosnivač projekta ButtMade, kazala je da se sa svojim timom koji čine Dušan Keković magistar ekonomije i Miljan Bigović doktor hemije prijavila 2020. na Climathon sa namjerom da ispitaju zainteresovanost za ekološke teme u preduzetništvu.

“Osvojili smo drugo mjesto za ideju reciklaže opušaka. Nastale su naše anketne pepeljare i išli smo sa idejom da ljudima ovo bude interesantno, a da prikupimo što više opušaka, koji se kasnije hemijskim procesom recikliraju i nastaje plastika koja se obrađuje”, kazala je Keković i dodala da neće praviti proizvode za tržište, već za humanitarne svrhe.

Iz Glavnog grada napominju da „Anketna pepeljara“ predstavlja kutiju sa providnim frontom, podijeljenu na dvije polovine, na čijem vrhu se nalazi pitanje na koje korisnici biraju odgovor odlažući opušak u lijevu ili desnu stranu kutije.

Podsjećaju, opušci predstavljaju najrasprostranjeniju i jednu od najopasnijih vrsta otpada koji čovjek stvara, usljed činjenice da u filterima sadrže plastiku koja nije biorazgradiva.

“Kroz realizaciju projekta „ButtMade“, na tri lokacije u gradu postavljene su tzv. „anketne pepeljare“, sa ciljem da, umjesto na ulicama i zelenim površinama, što veća količina opušaka završi u pepeljarama. Prema konceptu koji je nagrađen tim razvio, prikupljeni opušci će biti reciklirani hemijskom procedurom, uz eliminaciju toksičnog sadržaja i proizvedena višestruko upotrebljiva plastika. Prvi plastični proizvodi – didaktičke igračke za djecu sa smetnjama u razvoju, biće donirani u humanitarne svrhe”, navode u saopštenju.

Pozivaju građane Podgorice da doprinesu promociji odgovornog odnosa prema sredini.

“Pozivamo sugrađane da, odgovorom na pitanja Pivo ili vino? (na trgu, kod Pazara), Dojč ili mala s mlijekom? (autobuska stanica ispred Osnovnog suda) ili Stara Varoš ili Zabjelo? (autobuska stanica na Trgu vojvode Bećir-bega Osmanagića) doprinesu promociji odgovornog odnosa prema sredini u kojoj živimo i da zajedno realizujemo projekat čiji su pozitivni efekti na zajednicu višestruki”, zaključuju u saopštenju.

.

.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare