Canović: U najkraćem roku raspisati Javni poziv za sječu sanitara u NP Prokletije

Nesprovođenjem sanitarne sječe kojom se uklanjaju oštećena, suva i oboljela stabla kao i vjetrometine na teritoriji Nacionalnog parka Prokletije pričinjava se ozbiljna finansijska šteta lokalnom i državnom budžetu, poručio je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Imajući u vidu da je osmi mjesec u toku predsjednik Opštine je naglasio da su poslednji momenti da se putem javnog poziva prodaju sanitarna stabla i vjetroodvale, inače će izgubiti na ekonomskoj vrijednosti.

“Apelujem na Nacionalne parkove Crne Gore da što prije objave Javni poziv za sječu sanitara, realno odrede cijene drvne mase, kako bi što veći broj lokalnih drvoprerađivača uzeo učešće i obezbijedio sirovinu za pokretanje drvne industrije”, naglašava Canović.

Sanitarna sječa nije vršena 2019, 2020. i 2021. te su značajne količine drveta u šumama koje su pod ingerencijom Nacionalnih parkova Crne Gore, količina sanitara samo iz 2019. godine iznosi preko 2700 m³ bruto drvne mase.

“Takođe, uklanjanjem bolesnih i štetnih stabala, koja mogu biti izvor zaraze, sprečava se širenje štetnih uticaja po šumski fond, te se čuvaju prirodna bogatstva naših krajeva”, zaključuje Canović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupovi protesta i podrške zbog Bećkovića u pozorištu

Bećković, kojem je do prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, će večeras besjediti zajedno sa predsjednikom...

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare