Cetinje je uvijek bilo dio slobodarske i antifašističke Crne Gore

Cetinje je bilo i uvijek će biti dio slobodarske i antifašističke Crne Gore. Ono je duša i srce Crne Gore koje neumorno inspiriše, pokreće, opominje, gradi i daje vjetar u leđa nacionalnoj i građanskoj samosvijesti o nama, našoj državi, njenoj slavnoj prošlosti i svijetloj budućnosti, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je na proslavi Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore, koju je na Obzovici organizovala Mjesna zajednica Ljubotinjsko-građanska, kazao da je vjekovima slobodarski crnogorski narod 13. jula 1941. godine ustankom odgovorio na nadolazeći fašizam, koji je već u crno zavio znatan dio Evrope.

„Narod Crne Gore pokazao je svijetu kako se brani sloboda, voli rodna gruda i čuvaju temeljne vrijednosti na kojima ona počiva“, naveo je Kašćelan.

On je kazao da je Crna Gora još jednom tokom Drugog svjetskog rata za slobodu nesebično dala ono najvrednije što ima – živote svojih kćeri i sinova.

„Strašni su bili gubici i razaranja – stradalo je 37.000 stanovnika i 14.500 partizanskih boraca, a rijetki su bili objekti – privatni, industrijski, infrastrukturni i obrazovni, koji nijesu bili oštećeni ili porušeni. Slavila je i danas slavi Crna Gora svoje heroje. Čak 256 proglašenih i odlikovanih narodnih heroja, među kojima je 49 Cetinjana i 50. Cetinje – grad heroj“, rekao je Kašćelan.

On je ponovio da antifašizam nema alternativu, pojašnjavajući da „antifašizam nijesu samo rodoljubive pjesme i sentimentalna sjećanja na borbu za slobodu i obnovu porušene zemlje“.

„Antifašizam je skup progresivnih ideja i vrijednosti, koje slave život, pojedinca naspram mase, slobodu i slobodan izbor, pravo na različitost. Antifašizam je inkluzivan, jer ne priznaje nikome preča prava, niti veće slobode“, rekao je Kašćelan.  

Na proslavi je gradonačelniku Kašćelanu uručena zahvalnica Mjesne zajednice Ljubotinjsko-građanske i njenog Savjeta zvog iskazane iskrene i nesebične pomoći Prijestonice Cetinje ovoj mjesnoj zajednici.

Gradonačelnik Kašćelan je sa predsjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje Dejanom Dizdar i predsjednikom UBNORA Cetinje Stevanom Radunovićem, prije proslave na Obzovici, položio vijenac na spomen-ploču na Obzovici. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukić v.d. predsjednice odbora LP na Cetinju

Đukić koja predvodi odbor do izborne konvencije istaknuta je književnica i pjesnikinja. Dobitnik je velikog broja književnih...

Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan...

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje...

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare