Delegacija Prijestonice i UBNORA položila vijenac na spomen ploču na Duboviku

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar i predsjednik UBNORA Cetinja Stevan Radunović položili su danas vijenac na spomen-ploču strijeljanim partizanima na Duboviku. Polaganju vijenca prisustvovali su i predstavnici porodica stradalih rodoljuba, odajući tako počast svim žrtvama fašizma u periodu od 1941. do 1945. godine, saopšteno je iz Prijestonice.

„O hrabrosti Crnogoraca svjedoče mnoge istorijske činjenice, a među njima i ta da se crnogorski narod prvi digao na opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi i tom prilikom oslobodio dobar dio crnogorske teritorije. Međutim, nakon toga su italijanske snage krenule u nemilosrdan revanšizam i progon aktera crnogorskog ustanka i strijeljale čak 23 Crnogorca upravo na ovom mjestu prije 80 godina. Jedan je strijeljan baš ovdje, a ostala 22 su pronađena u narednih nekoliko dana u blizini“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, ovakvi heroji zaslužuju „da im se poklonimo i da ih se sa velikim poštovanjem sjećamo“.

„Oni su zaslužni za to što se mi danas dičimo hrabrošću Crne Gore, budući da je naša država prva ustala na opštenarodni ustanak i da je dala daleko veći doprinos s obzirom na broj boraca i broj stradalaih srazmjerno ukupnom broju stanovnika“, poručio je Radunović.

Spomen-ploča u Duboviku čuva sjećanje na ustanike koje je 3. avgusta 1941. godine strijeljao fašistički okupator. Događaj je povezan sa odmazdom italijanskih snaga nad trinaestojulskim ustanicima. Strijeljani partizani bili su iz Njeguša, Bjelica i Ćeklića.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare