Glavni grad: Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija, Filip Makrid, ministarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, i glavni inženjer Njemačke razvojne KfW banke, Dirk Vallerien potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno je iz PG Biroa.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković je naglasio da je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda najznačajniji infrastrukturni projekat u istoriji glavnog grada, te da će njegovom izgradnjom biti riješen veliki ekološki problem i sačuvano prirodno bogatstvo naših rijeka.

„Obezbijedili smo 23.000.000 eura bespovratnih sredstava za potrebe finansiranja ovog projekta. U pitanju je drugi grant toga tipa. Ovaj smo obezbijedili posredstvom Zapadno-balkanskog investicionog okvira, a prvi unazad nekoliko godina direktno od Evropske komisije u visini od 10.000.000 eura. Sumarno možemo da kažemo da je ovaj projekat najvažniji za Glavni grad i sigurno u narednih nekoliko decenija, Evropa do sada podržala sa 33.000.000,00 eura grant sredstava, što govori o tome kako naši partneri doživljavaju značaj ovog projekta. Nema nikakve dileme da je realizacija ovog projekta neophodna kako bismo riješili najznačajniji ekološki problem u gradu. Na taj način štitimo trajno rijeku Moraču, štitimo Skadarsko jezero, vodoizvorište Bolje sestre”, kazao je gradonačelnik Podgorice.

Gradončelnik je istakao da je ponosan na to što je gradska uprava uprkos izazovima uspjela da do sada realizuje ono što su bile različite razvojne faze i planovi implementacije ovoga projekta.

“Uz ovu finansijsku podršku ćemo do kraja godine stvoriti neophodne pretpostavke za početak radova na izgradnji samog postrojenja. To bi trebalo da se desi u prvom kvartalu naredne godine, i za tri godine od danas imamo najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ovom dijelu Evrope“, istakao je Vuković.

Profesor Petar Živković, predsjednik Upravnog odbora Vodovod i kanalizacija, iskazao je zadovoljstvo zbog šanse da se napravi prvo postrojenje na ovom dijelu Balkana koje će, kako je kazao, biti kompletno, jer će voda koja izlazi iz postrojena imati visok stepen kvaliteta, neće biti neprijatnih mirisa, a ostatatka na prostoru gdje će se nalaziti samo postrojenje, neće biti.

Ministarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović kazala je da je riječ o izuzetno važnom projektu za stanovnike glavnog grada.

„Jako je važno da, poslije toliko godina, možemo ovo postojeće postrojenje konačno prevazići i zamijeniti novim, modernim i dobrim rješenjima. Važno je istaći da postojeće postrojenje i dalje proizvodi jako negativan ekološki efekat, dad a je ovo jedan poduhvat koji po značaju prevazilazi granice Podgorice“, kazala je Novaković Đurović.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, kazao je da je ovo jedan tehnološki superioran projekat koji će unaprijediti kvalitet života građana Podgorice, ali stanje infrastrukture, te podići sanitarne i ekološke standarde u Podgorici na evropski nivo.

„Veoma sam zadovoljan što možemo da podržimo ovaj projekat. Mi imamo slične probleme u Njemačkoj, svjesni smo izazova sa kojima se suočavamo prilikom izgradnje ovakvih objekta. Tako da je velika odgovornost na državnim organima da omoguće ostvarenje opšteg interesa zajednice”, naveo je Felten.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare