Građani se okupili zbog radova u Cetinjskom manastiru, MCP: Popravljaju se mokri čvorovi

Građani su se okupili ispred Cetinjskog manastira nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi da su u Manastiru u toku građevinski radovi.

Među okupljenima je i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

Uskoro će se ovim povodom zvanično oglasiti Prijestonica Cetinje.

Očekuje se dolazak nadležne inspekcije iz Podgorice, piše Antena M.

”Prema prvim informacijama, prostor đe se nalazila Njegoševa štamparija preuređuju u toalete!?”, navode.

Kako je rečeno Radio Cetinju prave se toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir. Iz Uprave manastira je saopšteno da se popravljaju mokri čvorovi koji su napravljeni još prije 40 godina.

Od građana okupljenih ispred Cetinjskog manastira saznaju da ih je protojerej SPC Gojko Perović pozvao da se raziđu što su oni, nakon što su se i uvjerili da se u manastiru izvode radovi, odbili. 

Antena M

Građani traže da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola.

Kako Radio Cetinje saznaje dozvole nema i radovi se izvode samoinicijativno.

Intervenisala je Komunalna policija Cetinje i tražila po hitnom postupku da dođe inspektor nadležan za te poslove, koji je navodno na putu prema Cetinju.

MCP: Posljednjih sedmica se vrši zamjena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture

”Zbog zlonamjernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimjerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim, dužni smo da se obratimo javnosti sa pojašnjenjem.”

Iz Uprave Cetinjskog manastira je saopšteno da je 80-ih godina prošle godine u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dijela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasljeđa svim posjetiocima grada.

”Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posjetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, prije četrdesetak godina i urađeno. Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe.

Posljednjih sedmica se vrši zamjena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi. Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira prije petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova.

U svakom slučaju, činjenice su sledeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena prije više od četrdeset godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali. Svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja namjeran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i vještačkog izazivanja incidenata”, kazali su iz MCP.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Jovo Z
Jovo Z
17/06/2021•14:58 14:58

Koliko su se namnožili sigurno im trebaju novi sanitarni čvorovi. Nijesu valjda radili po manastiru ono što i onaj njihov sljedbenik u Nikšiću? Doduše, bilo je toga i prije nekoliko godina kad se onaj junak zatvorio u crkvu!