Kusovac ugostio braću Rama, prve studente pripadnike RE populacije iz Tivta

Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac ugostio je u kabinetu braću Rama, prve studente pripadnike RE populacije iz Tivta. Braća Rama, Fatmir i Valjmir su u studijskoj 2020/21. godini upisali Mašinski fakultet, Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

“Vaša odluka da nastavite školovanje i steknete visoko obrazovanje suštinski je važna za vaše dalje životno napredovanje, jer znanje koje steknete na fakultetu je garant vaše bolje budućnosti”, rekao je predsjednik Opštine ovim povodom.

On je dodao da je Opština Tivat posebno ponosna na ovakav uspjeh tivatskih đaka pripadnika RE populacije, imajući u vidu veliki trud i sredstva koje Opština ulaže kako bi podržala i podstakla obrazovanje djece pripadnika ove populacije.

Braća Rama su zahvalila na prijemu i u razgovoru sa predsjednikom napomenula da im predstoji rješavenje pitanja studentskog smještaja u Podgorici, ali da su spremni i voljni da uče kako bi stekli diplomu i znanje. Predsjednik Kusovac uručio im je prigodne poklone.

“U protekle 4 godine Opština Tivat uložila je više od 150.000,00€ na projekte koji se direktno tiču podsticaja RE populaciji da djecu upisuju u vrtiće i škole, te da djeca ne napuštaju obrazovni sistem prije kraja osnovne škole”, kazala je mr Darka Ognjanović, sekretarka Sekretarijata za mlade sport i socijalna pitanja, koji se bavi pitanjima ljudskih i manjinskih prava od suštinskog značaja za RE populaciju.

Naknade medijatoru i asistentu u nastavi koji djeluju u OŠ “Drago Milović” kroz Kancelariju za integraciju Roma i Egipćana, stipendije srednjoškolcima pripadnicima RE populacije, školske torbe i pribor, prevoz djece školskog i vrtićkog uzrasta, novogodišnji paketići… samo su dio aktivnosti koje finansira Opština Tivat.

Kontinuirano se pruža podrška i projektima NVO “Udruženje Egipćana i Roma” iz Tivta. Opština Tivat djeluje u skladu sa Lokalnim planom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period 2017-2021. Ovaj Plan ali i brojne druge opštinske odluke iz ove oblasti za cilj imaju unapređivanje položaja romskog i egipćanskog stanovništva, ostvarivanje i zaštitu njihovih ljudskih prava, ali i njihovu integraciju u lokalno društvo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krivokapić: Zastava Crnojevića je vraćena državi, a biće i...

 Zastava Crnojevića je zato vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore. Vraćena državi, a biće vraćena...

Sjutra moguća kiša, do 37 stepeni

Od sredine dana u cijeloj zemlji očekuje se povećanje oblačnosti, uz mjestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom,...

Militanti Islamskog džihada prekršili sporazum o prekidu vatre, nastavljeni...

Kako je dogovoreno sporazumom kojem je posredovao Egipat, prekid vatre je bio planiran za 20 sati. Međutim,...

Vuksanović-Stanković : Neka Abazoviću sad Porfirije pošalje helikopter da...

Vuksanović Stanković je rekla da tako prolaze svi koji umjesto da se bore za svoju državu služe...

Upriličena projekcija: Državna zastava i na zidovima Cetinjskog manastira

Nakon što su tokom cijelog dana donosili zastave i kačili na ogradu Cetinjskog manastira, građani su večeras...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare