Narodni muzej donirao knjige Gradskoj biblioteci Kotora

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, uručila je danas Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor preko 100 naslova - monografija, monografskih kataloga, knjiga i publikacija u izdanju NMCG. Ona je, kako su saopštili iz NMCG, tom prilikom istakla da Narodni muzej u okviru obavljanja svoje edukativno-kulturološke misije poklanja značajna profilisana izdanja iz crnogorske kulturne baštine i umjetnosti srodnim institucijama kulture i obrazovanja širom Crne Gore.

“Akciju smo započeli prošle godine i uspješno je sprovodimo i ove. Drago mi je što smo u prilici da, i pored teških kovid vremena koja nas sprječavaju da se međusobno družimo, dođemo u Kotor i poklonimo knjige. Nadam se da će Kotorani uživati čitajući monografije o našim najpoznatijim likovnim umjetnicima i njihovim djelima, ali i vrijedna izdanja iz kulturne baštine i uopšte umjetnosti i kulture Crne Gore”, kazala je Miranović.

Bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, Jasmina Bajo, zahvalila je direktorici Narodnog muzeja Crne Gore koja je, kako je istakla, vrijednom donacijom obogatila zbirku kotorske biblioteke.

“Koliko je ova donacija vrijedna dokazuje i njen broj jer naša zbirka broji preko 500 naslova, a danas smo dobili preko 100 naslova vrijednih publikacija koje su veoma značajne za kulturnu baštinu i istoriju umjetnosti Crne Gore”, kazala je Bajo i pozvala Kotorane da koriste knjige iz fonda biblioteke.

Narodni muzej Crne Gore ima bogatu izdavačku djelatnost, a samo tokom prošle godine izdao je 19 publikacija.

Poklon Gradskoj biblioteci Kotora nastavak je akcije doniranja izdanja Narodnog muzeja obrazovnim i ustanovama kulture u Crnoj Gori, među kojima su: Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, Sredna likovna škola “Petar Lubarda”, Kulturni centar Bar, osnovne škole „Jugoslavija“ iz Bara, “Pavle Rovinski” i “Marko Miljanov” iz Podgorice, dok se ovih dana nastavlja akcija doniranja publikacija ustanovama kulture na sjeveru Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

DPS Andrijevica: Većinska CG odlučna da odbrani građanski karakter...

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti. U srcu Vasojevića, đe su iguman Mojsije Zečević, Miljan...

Srbija: Preminulo 57 osoba, 6.903 novozaraženih

Kako je objavljeno na sajtu Covid19.rs, od posljednjeg presjeka testirane su 18.232 osobe. Hospitalizovano...

CEDIS: Brojevi telefona za prijavu kvara nijesu u funkciji

Kako ističu, razlog je to što je treće lice prekinulo kablove Telekoma na nekom od gradilišta pa...

Još 412 slučajeva koronavirusa, 8 smrtnih ishoda

Novootkriveni su iz sljedećih opština: opštinaoboljeliPodgorica155Nikšić81Danilovgrad20Bar19Berane17Rožaje17Kotor15Tuzi14Budva13Herceg Novi12Pljevlja12Tivat11Cetinje8Plužine4Šavnik4Bijelo Polje3Ulcinj3Mojkovac2Kolašin1Žabljak1 Od jučerašnjeg presjeka...

Od početka epidemije u Iranu preminulo 50.000 ljudi, više...

Mjera dvonedjeljnog djelimičnog karantina u Teheranu i drugim velikim gradovima doprinijela je usporavanju širenja epidemije, ali je...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare