Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu: Trajnije rješenje za otpad rijeke Bistrice

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje zbrinjavanja otpada iz rijeke Bistrice. Sanaciju korita i izgradnju brane inicirala je Pivara Trebjesa u okviru velikog ekološkog projekta Nikšićko Green – Amo da čistimo, a u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i uz podršku TO Nikšić.

Brana je postavljena na dijelu rijeke u neposrednoj blizini Pivare „Trebjesa“ i prilikom njene instalacije ključni zadatak je bio da doprinese boljoj zaštiti rijeke Bistrice, koja je proglašena vodotokom od lokalnog značaja.

„Ova brana napravljena je od 30 pivskih buradi. Riječ je o ekološki prihvatljivom materijalu koji ne zagađuje vodu. Zapravo, iskoristili smo materijale iz sopstvene kuće i kreirali trajnije rješenje za rijeku Bistricu, jer će brana zaustavljati nizvodni otpad na jednom mjestu. Opština Nikšić angažovala je svoju mehanizaciju u dijelu uređenja obale i regulisanja korita te odvoza sakupljenog otpada. Vjerujemo da će ova brana Bistrici, koja je nažalost devastirana, vratiti njen bistri tok, po kojem je i dobila ime“, saopšteno je iz Pivare „Trebjesa“.

Pored ekološke brane, u blizini čuvenog Gordinog mosta postavljen je i mobilijar za predah i kante za otpad, a uređen je i prilaz ka ovom mostu na Bistrici.

“Baš kako kaže i jedna od rima iz spota „Amo da čisimo“ – treba se pobrinuti oko životne sredine. To, svjesni smo, ne podrazumijeva da će otpad i sve loše navike kojima narušavamo prirodu nestati preko noći, ali čvrsto vjerujemo da ćemo stvaranjem ljepšeg ambijenta uticati na svijest građana, jer samo jedan komad otpada odložen na nepropisan način, može trajno narušiti prostor koji zajednički dijelimo. Svijest o tome postoji, ali i dalje ne u dovoljnoj mjeri, i naša želja je da taj proces ubrzamo, vratimo se prirodi koja nam pruža sve, a traži minimalan napor – a to je da je čuvamo“, navode iz Pivare „Trebjesa“.

Nakon Nikšića, zelena akcija se nastavlja i sanacije odabranih ekoloških tačaka biće realizovane i u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici.

Doprinos kampanji dali su i potrošači koji su, tokom prošle godine, za svaku kupljenu limenku Nikšićkog iz posebne „Amo da čistimo“ serije, jedan eurocent odvajali za sanaciju odabranih lokacija. Ova kampanja je još jedan značajan pokazatelj da su „Trebjesa“ i Nikšićko u kontinuitetu posvećeni ekološkim temama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

VOJINOVIĆ: Očekujem da ministar prosvjete bude protiv potpisivanja ovakvog...

"Želim da vjerujem da to jeste i principijelni stav gospodina Vojinovića i da...

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

Eraković optužio IJZ i MZ za katastrofalne procente vakcinacije...

Ovaj rezultat je ocijenio katastrofalnim i kazao da je ova stopa vakcinacije vraćanje u srednji vijek. Konstatovao...

Spašeni turisti, satima zaglavljeni u stijeni u Vusanju

“Evakuacija sa nepristupačnog terena trajala je gotovo sedam sati”, saopštili su iz GSS-a.  . Oni...

Ukrajinski zvaničnik: Rusija granatirala Hmeljnicki, poginula jedna osoba; Kirilenko...

Prije nekoliko sati iznad tog područja ispaljene su četiri rakete, a snage protiv...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare