Od radionice do muzičke škole: U Rožajama veliko interesovanje za muzičko obrazovanje

Centar za kulturu Rožaje je 2015. godine pokrenuo muzičku radionicu za talentovanu djecu, koja je ubrzo postala škola klavira, harmonike i gitare. Polaznike škole obučavali su profesori muzičkog obrazovanja iz Bijelog Polja, nakon čega su djeca vanredno polagala ispite pred komisijom. Nakon tri godine rada, školske 2018/19. godine, dobijeno je odobrenje za otvaranje OMŠ Bijelo Polje, Područna ustanova Rožaje.

“Djeca u Rožajama su izuzetno talentovana i od samog početka pokazuju veliko interesovanje. Kao inicijator pokretanja radionice i kasnije otvaranja muzičke škole, Centar za kulturu je uložio velike napore da djeci omogući kvalitetno muzičko obrazovanje i potrebne uslove”, ispričao je za Standard direktor Centra za kulturu Rožaje, Sulejman Kujević.

On je naglasio da je sasvim prirodno da u gradu najpoznatijeg Međunarodnog festivala dječje pjesme “Zlatna pahulja”, postoji muzička škola.

Direktor Centra za kulturu Rožaje Sulejman Kujević

U okviru muzičke radionice djeca su pohađala časove klavira, harmonike, gitare, kao i teoriju muzike i solfeđa. Interesovanja za harmoniku nije bilo u dovoljnoj mjeri, pa sada mogu birati između klavira i gitare.

“Na samom početku veliku podršku pružila nam je Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM). Oni su obezbijedili instrumente. Centar za kulturu obezbjeđivao je adekvatnu nastavu i profesore, sve do prošle godine, kada je zvanično postala Područna ustanova osnovne muzičke škole iz Bijelog Polja”, objašnjava Kujević.

Upriličen je niz koncerata klasične muzike, te Muzičke škole iz Bijelog Polja, kako bi se roditeljima i djeci približila vrijednost i značaj muzičkog obrazovanja, odnosno posebnost ove vrste umjetnosti.

U toku upis nove generacije

Upis učenika za 2020/21. godinu je u toku i traje do 10. juna. Iz škole su kazali da je interesovanje na zavidnom nivou, te da će kao i svake godine upisati 20 novih učenika.

“Tokom radionice, produktivnim radom podstakli smo djecu da spoznaju svijet muzike. Naša škola broji 65 učenika, a sada imamo upis nove generacije, tako da vjerujem da ćemo imati još 20 novih učenika”, kazala je profesorica klavira i solfeđa Majda Husović.

Dodala je i da postoji mogućnost da se uvedu još dva nova instrumenta i da će se to razmatrati u narednom periodu.

Husović je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima, naglašavajući da su učenici izuzetno talentovani.

“Pohvaliću se time što su naši učenici ambiciozna, talentovana, perspektivna i odgovorna djeca. Oni postižu odlične rezultate”, kazala je profesorica Husović.

Škola trenutno ima tri zaposlena, profesora gitare Jasmina Ćorovića, profesora klavira i solfeđa Petra Jokića i profesoricu klavira i solfeđa Majdu Husović.

Svake godine organizuju koncerte

Pored koncerata koje organizuju na godišnjem nivou, novogodišnji koncert, osmomartovski koncert i na kraju školske godine godišnji koncert, učenici Muzičke škole u Rožajama često imaju gostujuće nastupe.

“Učestvovali smo na koncertima u Bijelom Polju i Podgorici, a često imamo pozive da nastupamo na različitim manifestacijama u Rožajama. Učenice Muzičke škole su učestvovale na festivalu ‘Zlatna pahulja’, a takmičile su se i na festivalima van Crne Gore”, ispričala je Majda Husović.

Muzička škola iz Rožaja učestvovala je na Festivalu “JOY AT THE BEACH” u Bugarskoj, u junu 2018. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Alek
Alek
07/06/2020•16:49 16:49

I treba da ima muzicku skolu. Rozaje je nekada bilo poznato po muzickkim festivalima. Godinama smo tamo isli da pratimo Zlatnu pahulju i Zlatnu stazu. Poz iz Kotora.

vesna17
vesna17
07/06/2020•17:14 17:14

bas tako, i moja djeca su ucestvovala kao clanovi plesne grupe, samo nas lijepe uspomene vezu za taj grad i festival