Pljevlja – lider u izgradnji inkluzivne lokalne zajednice

Izgradnja inkluzivnog društva počinje sa pružanjem jednakih mogućnosti svakom djetetu u lokalnim zajednicama – to je zaključak jučerašnje posjete šefa predstavništva UNICEF-a Huana Santandera Pljevljima, gdje se sreo sa gradonačelnikom Igorom Golubovićem, direktoricom Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Svetlanom Dujović i trenerom Ženskog fudbalskog kluba Breznica Zoranom Vukovićem.

“Drago mi je što posjete opštinama počinjem u Pljevljima, jer je siromaštvo djece najveće u sjevernom dijelu Crne Gore. UNICEF će raditi sa Pljevljima i drugim opštinama na obezbjeđivanju održivih izvora finansiranja ključnih servisa podrške porodicama, poput dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju. Radićemo s opštinama i na obezbjeđivanju boljeg kvaliteta obrazovanja I na tome da nam škole budu otvorene tokom pandemije. Bitno je i da djeci i mladima pružimo više besplatnih sporskih i kulturnih aktivnosti u svakoj lokalnoj zajednici i Ženski fudbalski klub Breznica je u tom smislu inspiritivan primjer”, poručio je Santander.

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović saglasan je da dugoročno i održivo finansiranje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Pljevljima treba da se obezbijedi i iz opštinskog i iz nacionalnog budžeta. On smatra i da je podrška omladinskim centrima od strane lokalnih i nacionalnih vlasti prioritet kako bi mladi imali više prilika da razviju različite vještine i steknu nova iskustva kroz razne vanškolske aktivnosti u lokalnoj zajednici.

UNICEF CG-Duško Miljanić

U okviru Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, Santander se upoznao s različitim uslugama koje se tu pružaju porodicama s djecom sa smetnjama u razvoju u Pljevljima.

Svetlana Dujović, direktorica Dnevnog centra, istakla je da su ove usluge tokom pandemije postale još bitnije i da su razvijene nove onlajn usluge kako bi se porodicama pružila bolja podrška tokom perioda zaključavanja opština i zatvaranja škola.

Bliska saradnja Dnevnog centra s Udruženjem roditelja djece sa smetnjama u razvoju Zračkom nade, školama, vrtićima, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad pokazala se ključnom za pružanje djelotvorne podrške porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju.

UNICEF CG-Duško Miljanić

Džejrana Čengić, šampionka Ženskog fudbalskog kluba Breznica, u razgovoru sa Santanderom objasnila je da je od ranog djetinjstva željela da igra fudbal i da je srećna što je tu želju ispunila. Ona se nada da će ženski fudbal biti rame uz rame sa muškim u budućnosti i preporučuje svim djevojčicama koje žele da igraju fudbal da to i urade.

Njen trener Zoran Vuković pozvao je roditelje djevojčica koje žele da igraju fudbal da dođu na treninge i iz prve ruke vide sve koristi sporta i za djevojčice i za dječake. On je najavio novu saradnju s Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i Specijalnom Olimpijadom kako bi fudbal u Pljevljima bio dostupan ne samo djevojčicama i dječacima, već i djeci sa smetnjama u razvoju.

Ukoliko epidemiološka situacije bude povoljna, Santander će nastaviti s terenskim posjetama kako bi se sreo s djecom, roditeljima i stručnjacima koji s njima rade i od njih direktno čuo o izazovima s kojima se suočavaju i najboljim načinima da im se pruži podrška.

UNICEF CG-Duško Miljanić

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare