Popa u posjeti Kolašinu: Devet miliona eura za infratrukturne probleme

Brojni projekti kroz koje Evropska unija podržava opštinu Kolašin i načini na koje bi se ta podrška mogla nastaviti bili su tema posjete šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kolašinu. Ambasadorka Oana Kristina Popa sastala se sa prvim čovjekom opštine Vladimirom Martinovićem i korisnicima sredstava EU sa područja opštine Kolašin. Razgovaralo se o podršci koju EU u kontinuitetu pruža lokalnoj zajednici i o mogućnosima da se zajedničkim snagama pomogne lokalno stanovništvo i razvoj Kolašina.

Dobra pristupačnost i pouzdana saobraćajna infrastruktura su od suštinskog značaja za rastuću ekonomiju Kolašina, posebno za turizam, poručila je ambasadorka Popa navodeći da Evropska unija pruža podršku Opštini u svakom segmentu razvoja. Evropska unija je uložila preko 9 miliona eura za obnovu dvije dionice pruge Beograd-Bar u na teritoriji Opštine, a isto toliko novca izdvojeno je i za infrastrukturne probleme grada.

„Što se tiče komunalne infrastrukture, koja je neophodna kako za poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva, tako i za usluživanje sve većeg broja posjetilaca, EU je izdvojila blizu devet miliona eura kako bi pomogla Opštini da unaprijedi sistem vodosnabdijevanja i izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu“ kazala je Popa.

Ambasadorka je poručila da je taj projekat zreo za raspisivanje tendera, jer je EU već finansirala izradu tehničke dokumentacije. Zbog toga je veoma važno da Opština opredijeli dovoljno kvalifikovanog osoblja koje bi obezbijedilo efikasno upravljanje ovom značajnom investicijom.

U razgovoru sa korisnicima sredstava evropskih fondova, lokalnim preduzetnicima koji su zahvaljujući sredstvima EU unaprijedili sopstveni biznis ili otvorili nova radna mjesta i poljoprivrednicima kolašinskog kraja, ambasadorka Popa je pružila podršku naporima u zaštiti jedinstvene prirodne baštine ovog kraja.

„Važno je da ekonomski razvoj i očuvanje prirode idu ruku pod ruku, te da se ključna područja sačuvaju od eksploatacije. EU je spremna da i dalje podržava takav pristup prirodnim resursima. Nadam se da će ovi i drugi budući projekti koje finansira EU biti uspješno realizovani, kako bi doprinijeli sve dinamičnijem razvoju Kolašina, čemu ćemo, nadam se, uskoro svi svjedočiti.“ kazala je Popa.

Popa je posjetila i državno skijalište Kolašin 1600 i pozvala sve koji mogu da učine isto i iskoriste zahuktalu zimsku sezonu za uživanje na ski stazama i u gostoprimstvu Kolašinaca. Što se tiče EU, poručila je ambasadorka Popa, nastaviće se podrška naporima lokalne zajednice da Kolašin postane još ljepše mjesto za život i posjetu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

SD: Progon neistomišljenika se nastavlja, podrška poslanici Savković Vukčević

“Poslanica Savković Vukčević je “kriva” samo za jedno, što je rekla istinu. Nažalost, vlast i nadležni u...

Istorijski dan za muslimane Podgorice: Počeli radovi na iskopavanju...

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je...

Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

“Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare