Potpisan Sporazum o saradnji između Opštine Tivat i Omska

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i novoimenovani gradonačelnik ruskog grada Omska Sergej Šelest, danas su potpisali Sporazum o saradnji. Delegacija na čelu sa Komnenovićem otputovala je u zvaničnu posjetu Omsku, na poziv uprave tog grada da prisustvuje svečanoj ceremoniji inauguracije Šelesta, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Kako su naveli, članovi tivatske delegacije, koju pored Komnenovića, čine potpredsjednik opštine Vladimir Arsić, savjetnica za privredu i međunarodnu saradnju u Službi predsjednika Sanja Vuković i sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović, prvog dana boravka učestvovali su na svečanom sastanku posvećenom inauguraciji u Gradskom vijeću Omska.

Uprava ruskog grada za delegaciju iz Tivta priredila je sadržajnu agendu posjete.

“Tokom višednevnog boravka, organizovan je obilazak istorijskog centra grada, kao i posjete brojnim kulturnim i sportskim institucijama, među kojima su Saborni trg, Uspenski hram, Omska tvrđava, škola borilačkih vještina Šturm i biciklistička staza” navedeno je u saopštenju.

Komnenović je saopštio da je cilj njihove posjete jačanje prijateljstva, obnavljanje ekonomske saradnje i stvaranje veza između dva grada i dvije države, koje bi donijele obostranu korist njihovim građanima.

“Jedna od glavnih tema razgovora bila je uspostavljanje direktne avio-linije Omsk – Tivat za narednu sezonu, a pored toga razmatrana je inicijativa za rehabilitaciju pacijenata omske klinike za onkologiju u Institutu Simo Milošević u Igalu, kao i plasiranje petrohemijskih derivata koji se proizvode u Omsku na tržištu Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik tivatske optine kazao je da potpisivanje Sporazuma o saradnji u ovom trenutku od “izuzetnog značaja”.

“Simbolično je da je to jedan od prvih dokumenata koje je gospodin Šelest potpisao kao gradonačelnik Omska” kazao je Komnenović, ističući da je najvažnije da građani Tivta i Omska osjete dobrobit te saradnje.

“Prvi korak ka tome je otvaranje direktne avio-linije između naša dva grada. Već smo posjetili mnoga preduzeća, sportske i kulturne institucije u Omsku. Otvaraju se mogućnosti za razvoj saradnje, a o nekima smo se i konkretno dogovorili”, kazao je Komnenović.

U okviru posjete, napominju, članovi delegacije bili su gosti elektronske kompanije MPO Mir, kao i mitropolita omskog Vladimira.

Prilikom obilaska MMA kluba Šturm, dodaju, Komnenović se susreo sa višestrukim svjetskim prvakom Aleksandrom Šlemenkom sa kojim je dogovorio uspostavljanje saradnje sa tivatskim MMA klubom, a pokrenuta je i inicijativa za saradnju tivatskog jedriličarskog kluba „Delfin“ sa čuvenim jedriličarem Sergejom

“Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu. Posjeta delegacije izazvala je veliku medijsku pažnju u ruskim medijima, pa je prvi čovjek Tivta bio gost u studiju ruskog TV kanala 12”, piše u saopštenju.

Napominju, Omsk je administrativni centar istoimene oblasti na jugozapadu Sibira i sedmi je grad po veličini u Ruskoj Federaciji, sa 1,13 miliona stanovnika.

“Inicijativu za uspostavljanje saradnje sa ruskim gradom pokrenula je Opština Tivat, u martu prošle godine, kada je održan i prvi on line sastanak sa upravom grada i dogovoreno razvijanje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, zdravstva i preduzetništva”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

(UŽIVO) Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara

Politika situacija je kaže turbulenta. Krenuću odmah od jučerašnjeg za mene velikog iznenađenja, kazao je Krivokapić.

FA KIC-a dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana

Folklorni ansambl KIC-a "Budo Tomović" biće dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana "Haemus". Inicijativu za osnivanje ansambla...

Vuksanović: Manjinska da ispravi greške aktuelne Vlade

“Svima je jasno da je postojeće stanje odavno neodrživo. Određeni politički subjekti su...

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija: Podržavamo prijedlog...

To su u zajedničkom saopštenju saopštili lideri Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, Albanske liste, Nik Đeljošaj i Albanske...

Gdje u četvrtak neće biti struje

Podgorica - u terminu od 08 do 10 sati: Lješanska...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare