Šćepanović: Put povratka prirodi vodi preko Sinjajevine

''Za svaku su pohvalu napori entuzijasta, poljoprivrednika i stočara, da promovišući njene prirodne i kulturne vrijednosti, sačuvaju Sinjajevinu. To nas kao donosioce odluka još više obavezuje i poziva na odgovornost, da se na putu povratka prirodi, u duhu održivog razvoja, prema Sinjajevini ophodimo kao prema zaštićenom području i sačuvamo je za generacije koje dolaze. Biće im potrebna i to potrebnija nego što se to nama danas čini'', ocijenila je predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović.

Obraćajući se u ime kolašinske Opštine, u čijim je Sinjajevina administrativnim granicama, Šćepanović je na otvaranju “Dana Sinjajevine”, organizovanom na Trgu Argentina u Podgorici, zahvalila organizatorima što su prepoznali potencijale planine, uzdižući to na nivo organizacije događaja koji veliča njeno ime i značaj, saopšteno je iz Opštine Kolašin. 

Predložila je da ta manifestacija preraste u “Dane Sinjajevine”, jer je, kako je kazala, jedan dan malo za promociju izuzetno bogatih prirodnih resursa, koje ta nekrunisana planinska ljepotica može da ponudi svima koji zakorače njenim prostranstvima, koja već na prvi pogled oduzimaju dah.

Obaveza naše generacije je, kako je kazala, da Sinjajevinu kao nov turistički proizvod sa izuzetnim potencijalom za razvoj ruralnog turizma, učinimo atraktivnijom, dostupnijom i pristupačnijom turistima, da se upoznaju sa običajima i tradicijom ovog kraja, da se sažive sa prirodom i domaćim proizvodima, a život nekoliko stotina stočarskih porodica koje su svoju sudbinu vezali sa Sinjajevinu, učinimo lagodnijim koliko je to u surovim planinskim uslovima moguće.

Predsjednica Opšine Kolašin zaključila je da bi voljela da se sljedeći put manifestacija “Dan Sinjajevine” organizuje na Sinjajevini, ističući da organizatori mogu da računaju na njenu i podršku kolašinske Opštine, da se jedna takva ideja uspješno realizuje.

Pored izložbe “Teritorije života na marginama. Mediteranski pašnjački komuni u 21. vijeku”, na manifestaciji su predstavljeni tradicionalni proizvodi sa katuna Sinjajevine, koje su pripremili poljoprivrednici lokalne zajednice, kao i informativni materijali o Sinjajevini, njenim vrijednostima i turističkim potencijalima.

Na “Danu Sinjajevine” učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava Podgorica, kao i opština Mojkovac, Šavnik i Žabljak, čije administrativne granice obuhvataju i Sinjajevinu.

“Dan Sinjajevine” organizovali su Evropska kuća i projekat “IRIS- nadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja”,  kofinansiran od strane EU, u bliskoj saradnji sa Građanskom inicijativom “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Sinjajevina je jedno od pet pilot područja u Evropi, pored Španije, Francuske, Italije i Velike Britanije, na kojem se sprovodi projekat “IRIS”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare